Lärlingsprogram

En möjlighet för dig som är nyfiken på en framtida karriär inom tandvården.

Lärlingar lyssnar vid en genomgång under prova-på-dagen i Hudiksvall

Jobba som lärling

Vi vet att det kan vara svårt att veta vilken karriär som är rätt. Därför erbjuder vi ett lärlingsprogram, som ger dig möjlighet att prova på att jobba med tandvård. Kanske tiden som lärling får dig så intresserad att du väljer att satsa på en utbildning inom området.

Ansökan till lärlingsprogrammet hösten 2024 är stängd och arbetet med urval och intervjuer har startat. Du får besked om du blivit antagen i mitten av juni och börjar jobba som lärling i slutet av augusti eller början av september.

Antagningen till lärlingsprogrammet med start hösten 2025 öppnar i februari samma år.

För att vara kvalificerad för programmet måste du ha läst ett fullständigt gymnasieprogram. Du är också behörig om du läst upp dina betyg så att de motsvarar ett fullständigt gymnasieprogram.

När du skickar in din ansökan måste du bifoga betygsdokument som styrker din behörighet och skriv ett personligt brev om dig själv och varför du vill vara lärling i Folktandvården.

Tanken med lärlingsprogrammet är att du ska få en bred bild av yrkesrollerna och arbetsuppgifterna inom tandvården. Du kommer att få arbeta på en av våra kliniker där du följer tandvårdspersonalen och tar del av de olika arbetsuppgifterna. Du kommer också att själv få arbeta med de uppgifter du kan utföra utan utbildning. Till en början under handledning, och så småningom mer självständigt.

I programmet också ingår ett antal utbildningsdagar, till exempel i grundläggande odontologi och en uppskattad prova-på-dag. Då får du tillsammans med övriga lärlingar i närområdet prova att göra en undersökning, ställa in röntgen rätt, göra avtryck och prova att borra och laga utdragna tänder. Ni får också göra studiebesök på våra specialistkliniker.

Vi tar emot lärlingar på de flesta av våra allmäntandvårdskliniker. Du blir vanligtvis erbjuden en plats som lärling på en klinik i närheten av där du bor.

Lärlingstiden är som längst 11 månader. Först en anställning på sex månader, som sedan kan förlängas med ytterligare fem månader.

Tandläkare
För att bli tandläkare behöver du läsa ett 5-årigt universitetsprogram. Utbildningen finns i Umeå Länk till annan webbplats., Göteborg Länk till annan webbplats., Stockholm Länk till annan webbplats. och Malmö Länk till annan webbplats..

Tandhygienist
När du pluggar till tandhygienist går du ett 3-årigt högskole eller -universitetsprogram. Det finns i Karlstad Länk till annan webbplats., Jönköping Länk till annan webbplats., Göteborg Länk till annan webbplats., Malmö Länk till annan webbplats., Umeå Länk till annan webbplats. och Stockholm Länk till annan webbplats..

Tandsköterska
För att bli tandsköterska läser du en eftergymnasial utbildning på 1,5 år. Det finns utbildning på plats och på distans. Studentum Länk till annan webbplats. ger dig en överblick över var du kan plugga.

Tandtekniker
Om du vill arbeta som tandtekniker behöver du studera på en universitetsutbildning under 3 år. Utbildningen finns i Malmö Länk till annan webbplats., Göteborg Länk till annan webbplats. och Umeå Länk till annan webbplats..

Tandvård Barn

Jobba inom tandvården

Hur är det att jobba inom tandvården? Möt våra medarbetare.

Tandvård Barn

Våra kliniker

Folktandvården Gävleborg har 19 kliniker på 13 orter. Vi har specislisttandvård i Gävle och Hudiksvall.

Inte ångrat en sekund!

För Hanna var det självklart att välja ett vårdyrke och valet föll på tandsköterska.

BildText2Kolumner
Bild på en kortläsare
Möt våra lärlingar

Hur är det att jobba som lärling, vad får en göra och vad är det allra roligaste?

Kolla in filmerna med våra tidigare lärlingar.

Bild på en kortläsare
Började som lärling

För Caroline kändes det som ett stort steg att flytta och börja en 5-årig utbildning direkt efter gymnasiet. Som lärling fick hon möjlighet att prova hur det är att jobba inom tandvården innan hon bestämde sig.

Läs om hennes resa

Undrar du något?

Tveka inte att höra av dig till oss om du du inte fått svar på dina frågor om programmet.

Ställ dem till oss