Mot svensk legitimation

Möt Nona Kartvelishvili som har dubbla examina från sitt hemland Georgien.

Projektet har gjort hela skillnaden

Tandsköterska ställer in en bricka i diskmaskinen

Hon har dubbla examina från hemlandet Georgien, som tandläkare och jurist, och pratar fyra språk. Nu jobbar Nona Kartvelishvili som tandsköterska på kliniken i Edsbyn, men har siktet inställt på att snart få jobba som tandläkare.

Första steget var att läsa svenska och att på egen hand plugga till kunskapsproven. Sedan hösten 2022 har Nona ingått i Folktandvårdens då nystartade satsning på tredjelandstandläkare. Ett projekt som har gjort hela skillnaden för Nona.

– Vi har haft en lektion i veckan med fokus på varje ämne inom odontologin. Genom att träna på gamla prov och att diskutera olika patientfall och behandlingsalternativ har vi förberett oss för det teoretiska provet. Kejal Patel har varit huvudansvarig och den som hållit ihop allt. Hon har också kopplat in kollegor som handledare och utbildare från andra kliniker när vi till exempel tränat inför det praktiska provet på träningsdockor. Jag är så tacksam för all hjälp och allt stöd jag har fått, både praktiskt och teoretiskt, säger Nona.

Skapa ”gorgeous smiles”

Hösten 2023 klarade hon det teoretiska provet på Karolinska institutet. Nu väntar det praktiska kunskapsprovet och därefter 6 månaders praktisk tjänstgöring med handledning. När hon är klar drömmer hon om att få jobba som allmäntandläkare i några år och att en dag få nischa sig inom estetisk tandvård.

– Jag älskar att WOW-effekten och att se en patient återfå sitt självförtroende. Ja, jag vill helt enkelt skapa ”gorgeous smiles”, säger Nona med ett brett leende.

Studerat utomlands? Läs mer om praktisk tjänstgöring och vägen till svensk legitimation.

Studerat utomlands?

Vi stöttar dig på vägen mot svensk legitimation. Gör din språkpraktik eller praktiska tjänstgöring hos oss.

BildText2Kolumner

Om Folktandvården

Folktandvården Gävleborg är ett regionägt bolag med drygt 450 medarbetare. Vi har 19 kliniker på 13 orter. I Gävle och Hudiksvall har vi specialister i protetik, parodontologi, käkkirurgi, ortodonti, pedodonti, bettfysiologi, endodonti, orofacial medicin och odontologisk radiologi.

Våra kliniker

Bild på en kortläsare

Hitta hem i Gävleborg

Gävleborg ligger mitt i landet med nära till allt som är viktigt. Länet består av landskapen Gästrikland och Hälsingland. Här finns skärgården med 450 öar, djupa skogar med lo, varg och björn, nationalparker och hälsingegårdar

Om möjligheterna Länk till annan webbplats.