Mer än tandsten och fickor

Möt Natalia Czyzowska, ST-tandläkare i parodontologi vid Specialisttandvården Gävle sjukhus

Redo att ta steget

Tandläkaren utför en parodbehandling tillsammans med tandsköterska

Natalia Czyzowska intresserade sig tidigt för naturvetenskap och drömde om att bli en kvinnlig version av David Attenborough. Efter att ha rådfrågat sin mamma kom hon till slut fram till att hon skulle utbilda sig till tandläkare.

– Jag har alltid tyckt om broderi och att jobba med händerna. Vi hade dessutom flera i familjen som var tandvårdsrädda. Att kunna hjälpa dem var ett av mina första uppdrag, berättar Natalia Czyzowska, ST-tandläkare inom parodontologi.

Från Krakow till Hudiksvall

Natalia är född, uppvuxen utbildad i Polen. Hon hann jobba 3 år som tandläkare i Krakow innan hon började fundera på att flytta till Sverige och jobba som tandläkare här. I dag skrattar hon gott åt den naiva bild hon hade av att gå en språkkurs i Spanien med sol, bad och semester, samtidigt som hon lärde sig svenska. Det var långt ifrån semester, men hon ångrar inte beslutet och i dag 9 år senare jobbar hon kvar inom Folktandvården Gävleborg och tar nu nästa steg i karriären – specialisering inom parodontologi.

– Redan på universitet funderade jag på att en dag specialisera mig. 2014 tog jag första steget när jag började på parod-teamet i Hudiksvall. Nästa steg var meriteringstjänsten inom parodontologi som gav mig en ordentlig insikt och kunskap. Och nu med 13 års erfarenhet som allmäntandläkare är jag redo att ta steget och specialisera mig.

Många beröringspunkter

– Jag vet att parodontologi är så mycket mer än bara fickor, tandsten och god munhygien – att det också har beröringspunkter med protetik och endodonti var något som bevisar vikten av parodontologi och förenklar mitt val, berättar Natalia.

Trots att suget efter kunskap och att fördjupa sig är stort, är det med sorg i hjärtat hon lämnar det stora, härliga teamet på kliniken i Hudiksvall. Men hon jobbar ju kvar i firman, så hon lämnar dem ju inte helt. Nu väntar en mindre och mer familjär arbetsplats där varje medarbetare har en unik roll och spetskunskap inom sin specialitet.

Läge att fördjupa dina kunskaper? Läs mer om våra karriärvägar.

Karriärvägar

Vi ger dig chansen att utöka din kompetens och välja olika karriärvägar.

BildText2Kolumner

Om Folktandvården

Folktandvården Gävleborg är ett regionägt bolag med drygt 450 medarbetare. Vi har 19 kliniker på 13 orter. I Gävle och Hudiksvall har vi specialister i protetik, parodontologi, käkkirurgi, ortodonti, pedodonti, bettfysiologi, endodonti, orofacial medicin och odontologisk radiologi.

Våra kliniker

Bild på en kortläsare

Hitta hem i Gävleborg

Gävleborg ligger mitt i landet med nära till allt som är viktigt. Länet består av landskapen Gästrikland och Hälsingland. Här finns skärgården med 450 öar, djupa skogar med lo, varg och björn, nationalparker och hälsingegårdar

Om möjligheterna Länk till annan webbplats.