Ekonomen som sadlade om

Möt Filip Åberg som jobbar som tandhygienist på Folktandvården Bollnäs.

Hellre hjälpa människor än jobba med siffror

Senior tandhygienist handleder sin kollega

Filip Åberg är ekonomen, som upptäckte att han hellre ville jobba med människor och arbeta mer praktiskt. Då föll valet på tandvården och yrket tandhygienist. Han valde att studera på distans vid Karlstads universitet. Det gjorde att han redan från termin 2 kunde börja arbeta extra och gjorde också sin VFU på kliniken i Bollnäs.

Sina VFU-perioder beskriver han som trygga, givande, positiva och lärorika. Inte undra på. Filip har haft inte mindre än två erfarna handledare – Marie Bergdahl som är nischade mot pedodonti och Åsa Norell mot parodontologi. Det har borgat för en så komplett handledning som möjligt.

– Den största fördelen med att jag hade två handledare under praktiken var att de har olika sätt att tala med olika patienter, gav olika tips i arbetssätt och hade olika tillvägagångssätt. Jag kunde verkligen ”plocka russinen ur kakan”, framhåller han.

God stämning

I juni 2023 tog han sin examen och är sedan dess en i gänget på kliniken på riktigt. Det bästa med kliniken i Bollnäs är den goda stämningen och att alla jobbar som ett stort team.

– Ja, mina kollegor betyder oerhört mycket för mig. Framför allt för att de gör alla mina arbetsdagar så trevliga och för att alla är villiga att dela med sig av sin kompetens. Det är en enorm trygghet för mig som nyexaminerad.

Strukturerad introduktion

Han framhåller också den strukturerade introduktionen och handledningen.
– Jag har gott om administrativ tid i början och slutet av varje arbetsdag, för att förbereda mig inför patientbesök. Varje vecka har jag tid avsatt för handledning med min handledare. Vi har också behandlingsrum vägg i vägg, vilket gör att jag snabbt kan gå över och ställa frågor även när jag har patientbesök, berättar Filip.

Ta rygg på Filip! Studera på distans, då kan du bo kvar på din hemort samtidigt som du pluggar. Läs mer om upplägget på tandhygienistprogrammet vid Karlstads universitet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Leva och bo nära naturen

I Gävleborg behöver du inte välja. Här kan du få både en rik fritid och ett rikt arbetsliv.

BildText2Kolumner

Om Folktandvården

Folktandvården Gävleborg är ett regionägt bolag med runt 430 medarbetare. Vi har 19 kliniker på 13 orter. I Gävle och Hudiksvall har vi specialister i protetik, parodontologi, käkkirurgi, ortodonti, pedodonti, bettfysiologi, endodonti, orofacial medicin och odontologisk radiologi.

Våra kliniker

Bild på en kortläsare

Hitta hem i Gävleborg

Gävleborg ligger mitt i landet med nära till allt som är viktigt. Länet består av landskapen Gästrikland och Hälsingland. Här finns skärgården med 450 öar, djupa skogar med lo, varg och björn, nationalparker och hälsingegårdar.

Om möjligheterna Länk till annan webbplats.