Bidrar till att öka livskvalitén

Möt Pernilla Andersson, tandtekniker in house på Specialisttandvården Gävle sjukhus

Skapar individanpassade produkter

Tandtekniker in action

Vad gör en tandtekniker? Pernilla Andersson berättar mer än gärna. Hon verkligen älskar sitt jobb, för tänk att hon skapar individanpassade produkter som gör stor skillnad för patienterna.

– Det bästa med mitt jobb som tandtekniker på en specialistklinik är att jag bidrar till att öka livskvalitén för andra människor, samtidigt som jag får göra något jag älskar. Det tandtekniska labbet liknar jag väldigt mycket vid en pysselverkstad. Jag kladdar med gips och vax, bockar klamrar, slipar och polerar. Kort sagt, jag pysslar och det har jag alltid älskat, berättar Pernilla.

Problemlösning

Att jobba som tandtekniker innebär också en hel del problemlösning. Varje dag möter hon alltid något nytt spännande fall att lösa tillsammans med övertandläkarna. Att sedan få se slutresultatet i patientens mun och möta glädjen när hon har förändrat någons liv.

Rent konkret gör individanpassade proteser, implantatbroar och bettskenor i akryl för hand. Mycket problemlösning. Att till och med få se glädjetårar för att man förändrat någons liv. Pernilla samarbetar framför allt med avdelningen protetik och bettfysiologi, men gör även en hel del jobb åt de andra avdelningarna på specialisttandvården och allmäntandvården.

Från ax till limpa

Flödet från ax till limpa börjar med att Pernilla får ett avtryck. Utifrån det slår hon ut arbetsmodeller i gips och gör därefter en bitvall i vax för att registrera betthöjden. Bitvallen går tillbaka till tandläkaren, som markerar mittlinjen och justerar vallen till den tänkta tandbågen. Sedan slås arbetsmodellerna med bitvallen in artikulatorn för att få rätt förhållande mellan över- och underkäke fixerat. Utifrån det sätter sedan Pernilla upp akryltänder i bitvallen av vax, som tandläkaren provar tillsammans med patienten. Om färg, form och tanduppsättning passar bra så pressar Pernilla den färdig i akryl. Efter det är det slipning och polering.

Förutom att Pernilla älskar sitt jobb, så känner hon att Folktandvården har den rätta värdegrunden.
– Andra fördelar som jag ser det är att det finns stora möjligheter till utveckling, både genom utbildningar och nära samarbeten med de olika specialistavdelningarna. Här är jag del i något större och får en bättre inblick och mer förståelse för alla roller i flödet, än om jag till exempel skulle sitta på ett enskilt tandteknikerlab, säger Pernilla med övertygelse.

Lediga jobb

Hos Folktandvården Gävleborg hittar du en härlig känsla av att bidra till något större.

BildText2Kolumner

Om Folktandvården

Folktandvården Gävleborg är ett regionägt bolag med drygt 450 medarbetare. Vi har 19 kliniker på 13 orter. I Gävle och Hudiksvall har vi specialister i protetik, parodontologi, käkkirurgi, ortodonti, pedodonti, bettfysiologi, endodonti, orofacial medicin och odontologisk radiologi.

Våra kliniker

Bild på en kortläsare

Hitta hem i Gävleborg

Gävleborg ligger mitt i landet med nära till allt som är viktigt. Länet består av landskapen Gästrikland och Hälsingland. Här finns skärgården med 450 öar, djupa skogar med lo, varg och björn, nationalparker och hälsingegårdar

Om möjligheterna Länk till annan webbplats.