Använder gärna en tång

Möt Gustav Kylås, nybliven övertandläkare i käkkirurgi vid Specialisttandvården Gävle sjukhus

Drar ut problemet

Gustav Kylås, blivande övertandläkare i käkkirurgi

Uppväxt i Stockholm med en pappa som är tandläkare var det egentligen ett yrke Gustav Kylås inte ens funderade på att bli. Just det, tandläkare. Han började därför plugga psykologi i Lund, men kände att något fattades.

– Även om jag gillade psykologi kände jag en längtan efter något mer konkret. Jag saknade att få greja, fixa, pilla och arbeta med händerna. För visst har jag intresset för psykologi kvar, men det är trevligt att få ta en tång och dra ut problemet, berättar Gustav med ett skratt.

Sagt och gjort

Istället för psykologi blev det tandläkarhögskolan i Malmö. 2014 klev han på sitt första jobb som allmäntandläkare. Det var under det första året som tankarna på att jobba som käkkirurg växte fram och han började inrikta sig åt det hållet; gick kurser, fick möjlighet att auskultera för att fördjupa kunskaperna och sökte slutligen en meriteringstjänst.

– Med facit i hand kan jag verkligen rekommendera den som funderar på att söka en meriteringstjänst att våga. Det är en bra och spännande chans att dyka på djupet inom ett specialistområde och det handlar om att bli tillräckligt duktig för att slutligen kunna söka en ST-tjänst, förklarar han.

Imponerande insats

Efter att har tjänstgjort som assistenttandläkare i två år kände Gustav sig redo och sökte sig vidare. Sedan september 2019 har Gustav Kylås en tjänst som ST-tandläkare i käkkirurgi på Specialisttandvården Gävle sjukhus. Den 16 februari 2024 tog Gustav sin examen och kan nu titulera sig övertandläkare i käkkirurgi.

Examinatorn Peter Abrahamsson, övertandläkare, lektor, specialist käkkirurgi och PhD inom Region Halland, var imponerad av hans insats:

– Gustav, du har verkligen genomfört din examination på ett exemplariskt sätt och visat att du kan hela paletten, även de psykologiska aspekterna, och verkligen är rätt person för det här yrket. Därför känner jag mig jättetrygg med att godkänna dig vid dagens examination och ser fram emot att ha dig som en fullvärdig kollega framåt.

Resan fortsätter

Gustavs examinationen är också ett kvitto på att ST-utbildningen i Gävle och Stockholm är mycket bra organiserad, något Christer Lindgren, vd för Folktandvården Gävleborg, stolt slog fast:

– I dag har vi fått bevittna Gustaf Kylås examination till fullfjädrad käkkirurg, i en för oss helt unik satsning mellan Folktandvården Gävleborg och Folktandvården Stockholm. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till Carina Krüger Weiner, Per-Anders Nilsson, Tomas Strandquist, Mats Hallman och alla medarbetare på specialisttandvården, som alla bistått och stöttat Gustav på hans utvecklingsresa och varit delaktiga i den här satsningen. Tillsammans har vi organiserat en mycket bra ST-utbildning. Det här är början på vår gemensamma resa framåt.

Våren 2024 startar en ny omgång av ST-utbildningen och samarbetet mellan Folktandvården Gävleborg och Folktandvården Stockholm.

Karriärvägar

Vi ger dig chansen att utöka din kompetens och välja olika karriärvägar.

BildText2Kolumner

Om Folktandvården

Folktandvården Gävleborg är ett regionägt bolag med drygt 450 medarbetare. Vi har 19 kliniker på 13 orter. I Gävle och Hudiksvall har vi specialister i protetik, parodontologi, käkkirurgi, ortodonti, pedodonti, bettfysiologi, endodonti, orofacial medicin och odontologisk radiologi.

Våra kliniker

Bild på en kortläsare

Hitta hem i Gävleborg

Gävleborg ligger mitt i landet med nära till allt som är viktigt. Länet består av landskapen Gästrikland och Hälsingland. Här finns skärgården med 450 öar, djupa skogar med lo, varg och björn, nationalparker och hälsingegårdar

Om möjligheterna Länk till annan webbplats.