Lär känna Bettan

När Bettan föddes visste vi inte vad hon skulle heta. Det var en tjej i Färila som kom på att hon skulle heta Bettan.

Fem snabba frågor

Bettan är en superhjälte

Hur var det allt började, vilket namn skulle Bettan välja och vad kan hon om tänder och munhälsa? Det och lite till får du svar på här nedan.

Vet du hur du blev så här grön och skön?
– Ja, det känns som i går när tecknaren Nisse Hörberg fick en fråga om att rita Folktandvårdens nya symbol för den utåtriktade verksamheten, som det så fint kallas, och gjorde mig så här grön och skön och med rosett i luggen. En krokodil, tror jag att jag är.

Det dröjde inte länge förrän jag både fanns på ballonger och som ett gosedjur. Alla 3-åringar som kommer till Folktandvården på sitt första besök får med sig mig hem. Det tycker jag är kul.

Du var namnlös till en början. Hur fick du ditt namn?
– Ja, i början var jag namnlös, men inte tandlös som jag brukar säga. Göran Lindstrand, som var klinikchef i Sätra, tyckte att jag borde få ett namn. Alla barn och ungdomar som besökte Folktandvården Gävleborgs kliniker fick på ett vykort med bild på mig föreslå ett namn. Mellan 7 000 och 8 000 förslag kom in. På många stod det Bettan.

Vad skulle du själv valt för namn?
– Vet inte. Lasse Stefanz kanske? Som dansbandet. Det tycker jag är fint. Eller Snövit? Danny Saucedo? Miss Li? Nej du, det är en ovanligt dum fråga, som jag brukar säga. Bettan är liksom Bettan. Det finns inga alternativ.

När började din mamma och pappa borsta dina tänder?
De började så fort de såg den allra första lilla tanden titta fram och sen har det fått hålla på. Varje dag, 2 gånger varje dag i 2 minuter och med ungefär 2 centimeter tandkräm. Visst var jag lite krånglig i början, men nu har jag vant mig att gapa stort. Jag måste ju gapa riktigt stort, eftersom jag har så många tänder. Ibland, mitt på dan, sköljer jag munnen med sån där fluorid. Det boxar bort alla tandtrollen och lagar till och med små hål. Häftigt, eller hur?

Varför är det så bra med mellis?
Mellis är det bästa som finns! För min mamma har sagt att tänderna behöver vila och att det inte är bra med kakor, kex och saft. Därför har jag börjat baka och fixa mitt eget mellanmål. Då använder jag frukt och bär och bra saker för tänderna. Några av mina recept finns här på sidan.

Rita måla och klura!

Här på Bettans sida kan du färglägga teckningar, spela tandtrollsbingo och lära dig saker.

BildText2Kolumner
Bild på en kortläsare

Mellistips!

Kurrar det i magen? Då har Bettan lösningen! Laga något av Bettans goda och nyttiga mellanmål!

Fixa mellanmål

Bild på en kortläsare
Skölj med fluorid!

Efter mellanmålet eller efter lunchen är det perfekt att skölja med fluorid för att boxa bort tandtrollen.

Läs om fluoridsköljning