Barn

Här får du tips och råd som hjälper dig och ditt barn att göra tandborstningen till en god vana. Du får också veta vad som gäller när ditt barn ska börja besöka oss på Folktandvården.

Kompisar hänger tillsammans

Borsta från första tanden

Så fort du ser den första lilla tanden är det dags att börja borsta. Nya tänder är känsliga och drabbas lättare av karies, och det är viktigt att få fluorid på dem två gånger om dagen.

Borsta med tandborste

De första mjölktänderna brukar komma när barnet är mellan fem och åtta månader. Låt barnet träna själv så fort det visar intresse. Börja med att ge barnet tandborsten när de ligger på skötbordet. Skölj den sen och ta på fluoridtandkräm och borsta barnets tänder rena.

Barn kan stå upp under tandborstningen från det att de är fyra till fem år. I filmen får du tips hur du borstar tänderna på mindre barn.

Borsta med eltandborste

Du kan använda eltandborste på barn från tre till fyra år. En eltandborste tar bort mer bakterier än en vanlig tandborste, men du behöver använda ett annat sätt att borsta.

Först vid 10-12 års ålder är barns motorik så utvecklad att de klarar av att borsta tänderna rena helt på egen hand. En bra tumregel är när barnet kan skriva tydligt kan det också borsta tänderna.

Dags att besöka oss

När ditt barn är ungefär tio månader träffas vi tillsammans med en BVC-sköterska för samtal om mat, dryck och tandborstning. Syftet är att tidigt skapa bra vanor för dig och ditt barn.

När ditt barn fyller tre år får du välja om du vill att barnet ska gå till Folktandvården eller till en privat vårdgivare. Därefter kommer barnet att besöka tandvården med bestämda mellanrum. Barn som har risk för att utveckla karies får besöka tandvården oftare.

Barn och ungdomar i Gävleborgs län har avgiftsfri tandvård till och med det år man fyller 24 år.

Tandvård Barn

Fler tandborsttips

Små barn kan inte skölja eller spotta. I skummet finns fluorid, som skyddar tänderna.

Tandvård Barn

Bra mat och dryck

Barnets tänder mår bra av mindre socker, vila mellan målen och vatten som dryck.

Tandvård Barn
Undersökning av barn

Hur går en undersökning till? Hur kan ni förbereda er inför besöket?

Tandvård Barn
Tandvårdsrädda barn

Är ditt barn rädd för att gå till tandläkaren? Det finns hjälp att få.

Bild på en kortläsare

Lek istället för tjat med Rocka munnen

Är du trött på att tjata på ditt barn om att borsta tänderna? Rocka munnen är appen som gör tandborstningen enklare och roligare.

Ladda ner Rocka munnen Länk till annan webbplats.

Bild på en kortläsare

Bli kompis med Bettan!

Bettan lär dig hur du ska sköta om dina tänder så att de håller sig friska och fina. På Bettans sida kan du färglägga teckningar, spela tandtrollsbingo och lära dig allt om tänder i Bettans tandskola.

Besök Bettans sida