Fluoridbehandling

Tandläkare ska undersöka patient

Minskar risken för hål i tänderna

Om du lätt får hål i tänderna kan du behöva en intensivbehandling med fluorid. Den minskar risken för hål och kan till och med läka ytliga kariesskador på emaljen.

Lack eller gel

Behandlingen består av fluoridlack eller fluoridgel. Här beskriver vi de båda metoderna närmare.

Fluoridlack

Fluoridlacket, som innehåller en hög koncentration av fluorid, penslas på tänderna. Lacket får stelna och sitter sedan kvar i flera timmar. Mycket fluorid kan på så sätt lagras in i tandemaljen. Om det behövs kan behandlingen upprepas några gånger per år.

Fluoridgel

Fluoridgel är en tjockflytande vätska som innehåller fluorid. Gelen läggs i en personligt anpassad skena och du får med noggranna instruktioner om hur du ska göra. Sedan sköter du behandlingen hemma. Skenan sätter du över tänderna och låter sitta i fem minuter så att fluoridgelen hinner påverka tandytan. Du upprepar behandlingen dagligen enligt den ordination du får.

Munskölj med fluorid

Löper du eller ditt barn risk att få karies kan det vara bra att skölja munnen med munskölj som innehåller fluorid. Det viktiga är att fluoridbehandlingarna sker tätt och regelbundet. Gärna efter att du har ätit mat mitt på dagen.

BildText2Kolumner

Behandlingar hos tandläkaren

Vi erbjuder dig trygg tandvård genom hela livet, från barnsben till senior.