Noll hål

Så här sköter du om dina tänder.

Kompisar hänger tillsammans

Älska dina tänder

Genom att ge dina tänder några minuters kärlek varje dag kan du hålla dem friska hela livet. Här får du några tips på hur du ska göra för att sköta om dina tänder när du är ung.

Tips hur du sköter om dina tänder

 1. Borsta tänderna morgon och kväll
  Borsta tänderna med fluoridtandkräm i ett par minuter. Känn efter med tungan, känns det rent? Borsta extra noga längst bak i munnen, kindtänderna är ofta gropiga och svåra att hålla rena. Kanske en vinkelborste kan hjälpa dig?

  För att göra rent mellan tänderna behöver du tandtråd eller tandstickor.

 2. Håll koll på tänder och tandkött
  Ta en ordentlig titt i spegeln och inspektera din mun då och då. Ibland kan karies synas som små bruna fläckar på tänderna. Ett friskt tandkött ska vara ljust rosa. Om tandköttet är svullet och rött och dessutom blöder lätt kan det vara tecken på tandköttsinflammation, då är det extra viktigt att borsta rent.

 3. Låt tänderna vila
  Småätande är en vanlig orsak till karies. Tänderna mår bäst av regelbundna måltider, de tycker inte om småätande. Mellan målen behöver tänderna ett par timmars vila från mat och dryck. Då hinner saliven göra sitt jobb och neutralisera de syror som bildas i munnen och orsakar karies.

 4. Drick vatten om du är törstig
  Vatten är bäst för tänderna. Drick inte läsk, energidryck, söt saft eller juice mellan målen.

 5. Ät godis på lördagar!
  Godis som slukas i ett nafs gör mindre skada i munnen än om man småäter lite då och då. Varje gång du stoppar något i munnen startar en syraattack som fräter på dina tänder.

  Det är svårt att vara nyttig jämt, det är faktiskt bättre att vara mycket onyttig ibland i stället för lite onyttig ofta.

 6. Tandvård till ett fast pris
  Som kund hos oss får du kallelse till kostnadsfria undersökningar fram till 24 års ålder. Samma år som du fyller 25 börjar du betala för din tandvård. Då har du möjlighet att teckna ett förmånligt frisktandvårdsavtal, som ger dig tandvård till ett fast pris.
Bild på en kortläsare

Tandvård till fast pris

Med ett frisktandvårdsavtal får du tandvård till ett fast pris.

Läs mer om frisktandvård

Bild på en kortläsare

Fler tandvårdstips

Smarta vanor och hjälpmedel för att hålla tänderna rena.

Läs mer hos 1177 Länk till annan webbplats.