Tobaksavvänjning

Du kan få hjälp att sluta

När man röker suger man i sig tusentals giftiga ämnen, tobak är vårt största enskilda folkhälsoproblem. Både rökning och snusning är en vana som man lär sig (den är inte medfödd) och det leder ofta till ett starkt långvarigt beroende. Om du vill sluta använda tobaks- och nikotinprodukter kan du få stöd på olika sätt.

Förutom att det leder till sjukdomar och sämre kondition så påverkar det även munhälsan negativt, ger missfärgade tänder, dålig andedräkt och tandlossning. Ändå är det vanligt att man börjar för att vara häftig eller snygg.

För att skydda unga personer från farorna med att använda tobak och nikotin, finns en lag som säger att man inte får köpa tobak om man är under 18 år.

Hjälp för dig som vill sluta röka

Tobakshjälpen är ett behandlingsprogram som tar fem till sex veckor med uppföljning efter ett år. Under hela behandlingstiden får du stöd. Behandlingsprogrammet erbjuds invånarna i Gävleborg som är 16 år och uppåt. Kontakt via Hälsotorget Länk till annan webbplats. eller intresseanmälan via 1177 Länk till annan webbplats..

Det vita snuset

Det vita snuset har blivit allt mer populärt bland ungdomar. Lockande smaker lurar unga att tro att det är ofarligt, men produkten innehåller lika höga doser nikotin som annan tobak. Läs på om det vita snuset Länk till annan webbplats., eller se filmen om vitt snus av Tobaksfakta Länk till annan webbplats..

Elektroniska cigaretter – vape

Elektroniska cigaretter är batteridrivna och har en behållare med ”e-vätska” som består av nikotin, propylenglykol, glycerol samt smakämnen som banan, äpple och cola. Vätskan hettas upp och omvandlas till ånga som man drar ner i lungorna.

I Sverige har andelen som använt e-cigaretter ökat från 4 procent till 14 procent i åldersgruppen 17–29 år mellan åren 2021 till 2022, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Läs mer om elektroniska cigaretter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tandvård Barn

Sluta snusa

Friskare mun och fräschare andedräkt - behöver du fler anledningar? Du kan få hjälp att sluta snusa.

Tandvård Barn

Fimpa för gott

Rökning ger missfärgade tänder, dålig andedräkt och tandlossning. Du kan få hjälp att sluta röka.

Bild på en kortläsare

Prata om tobak

Här finns fakta för dig som vill stötta ditt barn att säga nej till alla former av tobak. Varvat med kunskap finns också reflektionsfrågor som du kan lyfta med ditt barn. Målet är att ditt barn ska hitta sin egen inre motivation att säga nej och bli bättre rustad att stå emot grupptryck.

Prata om tobak och nikotin Länk till annan webbplats.

Bild på en kortläsare

Skydda barnen

Det är dags att vuxenvärlden hjälper unga att säga nej till ett onödigt nikotinberoende. 16 organisationer som jobbar för tobaksprevention uppmanar dig att skriva på för en lagstiftning som skyddar barn mot nikotinberoende.

För en nikotifri framtid Länk till annan webbplats.