Tandprotes

Tandläkare ska undersöka patient

Personligt anpassad ersättning av tänder

En tandprotes kan ersätta några eller alla tänder i en käke. Protesen är avtagbar och den anpassas speciellt för dig och dina behov.

Så går det till att skaffa protes

För att få en snygg protes med god funktion krävs noggranna förberedelser. Protesen skapas på en avgjutning av dina tänder och käke. Behandlingen sker i nära samarbete mellan patient, tandläkare och tandtekniker. Det brukar behövas fyra till fem tandläkarbesök för att färdigställa protesen. När du har fått din protes kan det ibland behövas ytterligare något besök för justering av protesen.

Ibland är det möjligt att du kan ha dina egna tänder kvar fram till dess att protesen är klar. Tänderna tas då bort i samband med att protesen lämnas ut.

Om tandläkaren redan vid undersökningen noterar att det behövs specialistkompetens för att få ett gott protesresultat kan tandläkaren remittera dig till specialisttandvården.

Den första tiden med protes

Det behövs tid för att vänja sig vid en protes. Det kan ömma och göra lite ont i början, men det brukar gå över efter en tid. Det krävs också en hel del övning för att lära sig tala och tugga obehindrat med protesen.

Skötsel och rengöring av protesen

Skölj din protes och mun efter varje måltid. Rengör protesen ordentligt, med tandborste och mild handtvål eller diskmedel, två gånger om dagen. Om du har en delprotes så har du även en del egna tänder kvar – det är viktigt att dessa borstas noga morgon och kväll. Glöm heller inte att borsta på slemhinnor och gom om du har en helprotes. Använd då en mjuk tandborste och massera försiktigt.

Du kan fråga din tandläkare eller tandhygienist efter fler råd och tips på hur du tar hand om din mun, dina tänder och din protes på ett optimalt sätt.

BildText2Kolumner

Behandlingar hos tandläkaren

Vi erbjuder dig trygg tandvård genom hela livet, från barnsben till senior.