Tandlossning

Tandläkare ska undersöka patient

När bakterierna får fäste

Tandlossning beror framför allt på att det finns bakterier runt tänderna vid tandköttskanten. Bakterierna kan orsaka tandköttsinflammation som i sin tur kan leda till att tänderna långsamt blir lösa och till sist lossnar.

Håll rent för att slippa tandlossning

Om ditt tandkött är svullet, rött och blöder lätt kan det vara tecken på tandköttsinflammation som kan på sikt leda till tandlossning. Om du är rökare kan du ha tandköttsinflammation utan att det blöder.

Inflammationen kring tänderna gör inte alltid ont. Du kan ha den länge innan tänderna blir lösa.

Du kan undvika tandlossning genom att hålla tänderna rena varje dag.

Läs mer om tandlossning på 1177 Länk till annan webbplats..

Behandling av tandlossning

Behandlingen börjar alltid med en noggrann undersökning av ditt tandkött och de fördjupade tandköttsfickor som tandlossningssjukdomen medför. Därefter görs en anpassad behandlingsplanering för dig. Under behandlingen får du lära dig hur du själv tar bort dina bakteriebeläggningar noggrant varje dag. I de djupaste fickorna kan det vara svårt för dig att själv komma åt och göra rent.

Tandläkaren eller tandhygienisten hjälper till att ta bort bakterier och tandsten, så att inflammationer och djupa fickor kan läka ut. Rengöringen görs med speciella instrument eller ultraljud. Beroende på hur omfattande behandlingsbehov du har kan flera besök behövas. Om det behövs får du bedövning.

Efter ungefär fyra månader görs en kontroll av behandlingsresultatet. Ibland kan det behövas ett kirurgiskt ingrepp för att till exempel bli av med de djupa fickorna. I värsta fall måste utsatta tänder tas bort.

Hur kan jag minska risken för tandlossning?

Det är viktigt att hålla tänderna rena så att inte bakterier kan samlas på tandens alla sidor. Förutom att borsta tänderna med tandborste är det bra att använda mellanrumsborste, tandtråd, eller tandsticka för att få rent mellan tänderna.

Det är också viktigt att regelbundet gå till de återbesök som krävs under behandling av sjukdomen.

Den tandläkare eller tandhygienist som du träffar ger råd om hur du ska sköta dina tänder. De kan också berätta hur ofta du behöver undersökas eller få behandling.

Rökning ökar risken för tandlossning

Om du är rökare och har fått tandlossning är det nödvändigt att sluta röka Länk till annan webbplats. för att hejda tandlossningen.

BildText2Kolumner

Behandlingar hos tandläkaren

Vi erbjuder dig trygg tandvård genom hela livet, från barnsben till senior.