Tandkronor och broar

Ersätter skadade eller saknade tänder.

Tandläkare ska undersöka patient

Så går det till att ersätta skadade eller saknade tänder

Kronor och broar är vanliga metoder för att ersätta en eller flera skadade tänder. De ser ut och fungerar som vanliga tänder.

Kronan är som en hylsa över den skadade tanden

När en tand är så trasig att den inte längre går att laga med fyllning kan den behöva slipas till och förses med en krona. Kronan ges samma form som en tand. Om nerven i tanden är inflammerad eller skadad måste tanden rotfyllas. För att sedan kunna fästa en krona på roten, måste man ibland först göra ett stift som sätts fast i roten och som kronan sedan fästs på. När tanden har en mindre skada kan man laga med plast eller med en fasad av porslin.

Bron fyller ut luckan

Om man saknar eller måste ta bort en eller flera tänder så kan den lucka som uppstår ersättas med en bro. För att kunna sätta fast bron behöver de tänder som gränsar till luckan slipas till och förses med kronor. Med en bro menas att tandluckorna fylls ut med tänder som hänger utan rot och som sitter fast i kronorna som fästs på de tillslipade tänderna, därav namnet bro.

Behandlingsgång

  • Utredning som består av undersökning, röntgen och en noggrann kartläggning av din situation i munnen.
  • Ett eller flera behandlingsalternativ, inklusive kostnad, tas fram av tandläkaren.
  • Tillsammans diskuterar ni igenom vilket behandlingsalternativ som passar dig bäst.
  • Om det finns infektioner i munnen får de behandlas innan bro och implantat utförs, till exempel behandling av tandlossning eller utförande av rotfyllning.
  • För bästa långsiktiga prognos är det viktigt att följa rekommendationer om egenvård och göra regelbundna kontroller och stödbehandlingar hos tandhygienist eller tandläkare.
BildText2Kolumner

Behandlingar hos tandläkaren

Vi erbjuder dig trygg tandvård genom hela livet, från barnsben till senior.