Tandblekning

Tandläkare ska undersöka patient

Professionell blekning med efterkontroll

Många vill ha vitare tänder, kanske är du en av dem. Hos oss kan du som är över 18 år få en professionell tandblekning på ett säkert sätt. Här får du veta mer hur det går till.

Alla är olika

Alla människor har olika grundfärg på sina tänder. Den kan vara mer eller mindre vit och skifta i gult, brunt, blått eller grått. En rätt genomförd tandblekning kan ge vitare tänder. Ibland kan det räcka med att tandhygienisten får polera dina tänder.

Vi börjar med en undersökning

Före blekningen gör vi en undersökning för att försäkra oss om att dina tänder är i gott skick. Då minskar risken för fläckar, skador på tandköttet och svåra ilningar. Om du har fyllningar så ska de vara av god kvalitet och det får förstås inte finnas några hål i tänderna. Ditt tandkött ska vara friskt och beläggningar eller tandsten ska tas bort.

Blekning av flera tänder

Vi tillverkar en personligt utformad skena i mjukplast. Sedan får du noggranna anvisningar så att du kan göra behandlingen hemma på natten. En blekgel läggs i skenan innan du sätter den på tänderna. Behandlingen upprepas dagligen under 5–14 dagar. Du ska dessutom stärka tänderna med fluorid.

Blekning innebär oftast tre besök hos tandvården, då ingår också en efterkontroll där tandläkaren eller tandhygienisten undersöker tänder och tandkött.

Blekning av enstaka rotfylld tand som missfärgats

Ibland räcker det med blekning av enstaka rotfylld tand som missfärgats. Tandblekning av en enstaka tand som missfärgats börjar med att tandläkaren tar bort gamla fyllningar och annat som kan ha bidragit till missfärgningen. Tandläkaren gör en öppning på tandens baksida och bleker den inifrån. Efter cirka en vecka kontrollerar tandläkaren resultatet. Om det behövs upprepas behandlingen. Behandlingen avslutas med att tandläkaren gör en fyllning med ett tandfärgat material.

Efter tandblekningen

Det är viktigt att komma ihåg att alla har en egen grundfärg på sina tänder, vissa har vitare och andra gulare. Det är naturligt att tänderna ändrar färg i takt med att vi åldras. Emaljens vithet mattas och blir mörkare. Det beror på att pulpan, hålrummet i tänderna som innehåller nerver och blodkärl, krymper med åren. Missfärgningarna kan också bero på att tänderna skadats t.ex. i samband med ett tandtrauma eller tagit åt sig av färg från tex. tobak och kaffe.

Hur bra man lyckas med en tandblekning beror till stor del på vad som orsakat missfärgningen. När vi bleker tänderna ser vi till att de blir ”överblekta”. Detta görs eftersom tänderna ofta återfår en något mörkare nyans efter en tid. Ju mörkare färg du haft från början, desto svårare är det att få ett varaktigt resultat av blekningen. Beroende på orsaken till missfärgningen kan en tand dessutom bli ojämnt blekt.

Omedelbart efter tandblekningen sker normalt en viss återgång i färgförändringen. Tandfärgen stabiliseras dock efter ca 2-6 veckor. Långtidseffekten av blekning är oftast god.

Vita fyllningar samt kronor och broar av porslin påverkas inte av blekningsmedlen. Med anledning av detta kan fyllningar behöva bytas till nya med passande nyans. Detta bör dock ske tidigast två veckor efter avslutad tandblekningsbehandling.

Biverkningar

Tänderna kan till en början bli mer känsliga för isningar och tandköttet kan bli lite irriterat men det är besvär som normalt går över inom ett par dagar. Om du får dessa besvär, borsta försiktigt med en extra mjuk tandborste och skölj med 0,2 % fluoridsköljning.

Munhygien

Det är naturligtvis viktigt att du är fortsatt noga med din dagliga munhygien. Be din tandläkare eller tandhygienist om råd hur du ska göra. Skölj gärna med en 0,2 % fluoridsköljning, speciellt den första tiden efter blekningen. Undvik att använda tandkräm som har extra slipande effekt, som exempelvis specialtandkrämer för rökare.

Så undviker du nya missfärgningar

Undvik sådant som kan ge fläckar på tänderna, speciellt den första tiden efter blekningen. Tandytan kan missfärgas av exempelvis tobak, viss sorts mat och dryck, till exempel blåbär, morötter, kaffe, te och rött vin. I samråd med ansvarig tandläkare kan behandlingen upprepas vid behov. Behandlingstiden är då kortare jämfört med den första behandlingen.

BildText2Kolumner

Behandlingar hos tandläkaren

Vi erbjuder dig trygg tandvård genom hela livet, från barnsben till senior.