Snarkskena

Tandläkare ska undersöka patient

Hjälp för dig som vill sluta snarka

Snarkning är vanligt och beror på att svalget är för trångt. En snarkskena kan hindra eller lindra snarkning genom att vidga dina andningsvägar och hindra tungan från att falla bakåt.

Intyg från läkare

För att få en antisnarkskena behövs intyg från läkare att det inte finns något medicinskt hinder för att få en skena. Skenan betalar du själv.

Krävs det hjälp för att man har andingsuppehåll eller liknande behöver du remiss av läkare till lungmottagningen för utredning.

Formad för din mun

En snarkskena eller en antiapné-skena, är en formgjuten skena i plast som du använder under natten. Skenan underlättar fri andning.

Att tänka på i början

Din snarkskena formas exakt efter just ditt bett. Det behövs dock ofta några nätter för att vänja sig vid skenan. Det går inte att hindra att det spänner något mot tänderna i början. Om någon tand känns öm ska du berätta det vid nästa kontroll hos behandlare.

Innan du vant dig vid din skena kan det vara bra att träna på att använda den i vaket tillstånd. Kanske en stund framför TV:n. Efter några nätter blir du van och ska då bara använda skenan när du sover. En del upplever att de får mer saliv, men det brukar gå över efter en tid.

I början, när du tagit ut skenan, kan det kännas som att bettet inte riktigt stämmer när du biter ihop. Efter 20-30 minuter brukar allt kännas som vanligt igen.

Så sköter du om snarkskenan

När du använder en snarkskena är det extra viktigt med munhygienen. Gör rent alla tandytor, även mellan tänderna, med tandstickor eller tandtråd innan du sätter in skenan på kvällen.

  • Borsta skenan varje dag med mjuk tandborste och flytande tvål eller diskmedel.
  • Tänk på att skenan skadas vid kokning eller rengöring i diskmaskin.
  • Du bör förvara skenan i den ask som du har fått och håll den fuktig, gärna i kranvatten.
  • Om skenan får beläggningar av kalk från kranvatten eller tandsten kan den läggas i ett glas med lika delar kranvatten och ättikssprit, alternativt använda protesrengöringstabletter som du köper på apotek.
BildText2Kolumner

Behandlingar hos tandläkaren

Vi erbjuder dig trygg tandvård genom hela livet, från barnsben till senior.