Bettskena

Tandläkare ska undersöka patient

Lindring för ömma käkar

Vaknar du ofta med huvudvärk eller ömma käkar? Det kan bero på att du gnisslar, pressar eller biter ihop dina tänder. Bettskenan är gjuten i mjuk eller hård plast och du har den i munnen under natten för att hjälpa dina spända käkmuskler att slappna av och skydda tänderna mot slitskador.

Börja med en undersökning

Vid en vanlig undersökning kan tandläkaren se om dina tänder är ovanligt nötta. Tandläkaren känner på käkleden och käkmuskulaturen, kontrollerar hur tänderna har kontakt med varandra och hur stort du kan gapa.

När din tandläkare har utrett vad din tandgnissling eller tandpressning beror på kan du få hjälp.

  • Rörelseträning där din tandläkare visar dig övningar kan också hjälpa.
  • En bettskena på natten skyddar tänderna mot slitage och belastningsskador.

Kontakta din klinik om du vill boka en tid för undersökning - hitta din klinik

Vad kostar en bettskena?

Bettskenan formas efter just din mun och den tillverkas i antingen hård eller mjuk plast.

Se aktuella priser

Att använda bettskena

En bettskena används för att spända käkmuskler lättare ska kunna slappna av vilket leder till minskad smärta och förbättrad käkfunktion.

En vanesak

Trots att bettskenan är gjord speciellt för dina tänder kan den ge vissa obehag i början. Den kan kännas stor och klumpig och en del upplever också att de blir torra i munnen medan andra får en ökad mängd saliv. Ovanan vid att använda skenan kan också göra att tänderna känns ömma, speciellt på morgonen. Obehagen är tillfälliga och brukar gå över när du vant dig vid bettskenan.

Om besvären inte försvinner - kontakta din klinik.

Bettjustering

När du tar ut bettskenan kan det hända att tänderna inte verkar passa ihop. Det är en naturlig följd av den avslappning som börjat i tuggmuskulaturen. Om besvären inte försvinner - kontakta din klinik.

Skötsel

Var noga med att rengöra bettskenan med tandborste och diskmedel eller tvål. Tandkräm repar bettskenan. Bettskenan bör förvaras fuktigt. Om det bildas tandsten på bettskenan, kan det oftast avlägsnas om bettskenan får ligga i en lösning av en matsked ättika i ett glas vatten under en dag. På kvällen kan du borsta bort tandstenen. Det är viktigt att du är noggrann med munhygienen när du använder din bettskena. Gör tänderna ordentligt rena både innan du sätter i bettskenan i munnen och efter att du tagit ut den.

BildText2Kolumner

Behandlingar hos tandläkaren

Vi erbjuder dig trygg tandvård genom hela livet, från barnsben till senior.