Bedövning

Tandläkare ska undersöka patient

Lindrar obehag utan kostnad

Att laga eller dra ut en tand kan göra ont. Men med bedövning går det att lindra smärta och obehag. Bedövningen ingår i din behandling och kostar inget extra.

Tandläkaren kan anpassa och använda olika bedövningsmedel beroende på situation, din hälsa och din ålder.

Olika former av bedövning

För att bedöva i munnen använder tandläkaren ibland först en bedövningssalva och sedan en spruta med bedövningsmedel. Sprutnålen är mycket tunn för att det ska kännas så lite som möjligt.

Om du har behov av värktabletter i samband med din behandling, fråga din behandlare. Värktabletter höjer smärttröskeln och kan även lindra smärta i samband med tandbehandling som exempelvis tanduttagning. Preparat med ibuprofen som Ibumetin och Ipren 400 mg är ofta det mest effektiva vid tandvärk, men du kan även använda preparat med paracetamol som Alvedon eller Panodil.

När oro och ångest inför ett tandläkarbesök blir för stark så kan lugnande medicin vara till stor hjälp. Det ges vanligtvis före behandlingen, men om du oroar dig så att du har svårt att sova så kan medicinen ges redan kvällen innan. Det lugnande medlet sitter kvar i kroppen i flera timmar och påverkar din reaktionsförmåga, så du ska inte köra bil direkt efteråt.

Lustgas är en luktfri gas som har en lugnande och avslappnande inverkan eftersom den dämpar ångest och oro.

Lustgasen blandas med en lagom stor mängd syrgas. Blandningen andas du sedan in genom en mask som du sätter över över näsan. Lustgasen ersätter inte bedövning men kan hjälpa om du till exempel är rädd för bedövningssprutan eller har kväljningsbesvär.

Narkos innebär att du sövs och får sova under hela behandlingen. För att narkos ska vara aktuellt krävs undersökning och diskussion med din behandlare.

BildText2Kolumner

Behandlingar hos tandläkaren

Vi erbjuder dig trygg tandvård genom hela livet, från barnsben till senior.