Projekt i Sandvikenför bättre munhälsa hos barn

Publicerad:

Nyhetsbild

Folktandvården har de senaste åren uppmärksammat att karies bland barn ökat i Sandviken. Med projektet Sol och Måne är målet att tillsammans med barnens vårdnadshavare hjälpa barn med att borsta sina tänder.

Barns munhälsa är i stora delar bra i länet, men det finns områden som sticker ut. I några upptagningsområden inom Region Gävleborg visar det sig att fler barn har hål i tänderna än genomsnittet. Ett av dessa områden är Sandviken och det är av den anledningen Folktandvården satsar på projektet Sol och Måne för att vända trenden.

Förståelse för orsak och verkan

– Vi genomför förebyggande insatser för barnen och deras föräldrar. För att kunna undvika karies (hål i tänderna) behöver vi hjälpa föräldrar att förstå sambanden mellan munhygien och karies. Vi behöver också praktiskt lära ut tandborstning. Det är jätteviktigt att förstå att barnens tandborstning är ett föräldraansvar, säger Annika Olsson, klinikchef och ansvarig för projektet Sol och Måne.

Sol och Måne undervisar och visar föräldrar och barn vad de ska göra för att inte tänderna ska drabbas av hål. Samverkan sker med många aktörer inom kommunen på bibliotek, förskolor, skolor och BVC. Undervisning, utdelning av tandborstar med instruktion samt enkla översatta filmer och bildstöd.

– Vi behöver börja om från början, fortsätter Annika. Många vet inte att man ska borsta tänderna. Eller hur ofta det ska ske och att fluoriden i tandkrämen hjälper till i kampen mot karies. Utvecklingen av karies kan ske väldigt snabbt i de små barnens tänder.

Ute på stan

Under vecka 21 kommer en mängd aktiviteter att ske i Sandviken. Folktandvårdens projekt kommer bland annat att besöka Resursen, Björksätra bibliotek och under dagen befinna sig i Sandviken centrum.

– Vi kommer att bjuda på drama, frågesport, tandborstinstruktion, besök av Bettan – vår maskot och mycket annat kul och lärorikt, säger Lina Andersson, tandhygienist som arbetar i projektet.

Varför Sol och måne?

Att vi valt solen och månen som symboler för projektet är för att det ska vara en enkel påminnelse om att man behöver borsta tänderna två gånger per dygn, på morgonen och på kvällen.

– Vi lär ut ”Enkel matematik för friska tänder”, 2+2+2+2, berättar Lina. Borsta tänderna morgon och kväll. De övriga är 2 cm tandkräm, 2 minuters borstning och 2 timmars tandvila efter tandborstningen.

 

Kontakt

Annika Olsson, klinikchef, mobil 073-802 52 03
Jette Lehrmann Madsen, verksamhetsutvecklare, mobil 073-593 23 10.

Media är välkomna att närvara för intervjuer lördagen den 25 maj mellan kl. 11.00 och 13.00. Om man önskar en intervju tidigare går det bra att kontakta Annika via telefon 20-21 maj. Plats: Hyttgatan 23, Sandviken (utanför Sandegårds).

Senast ändrad: