Tandborstappen fyller fem år

Publicerad:

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Nyhetsbild

I maj 2018 lanserade Folktandvården Sverige en gratis nyttoapp för barn – Rocka munnen. Syftet var att barn och föräldrar skulle få hjälp med den dagliga tandborstningen. Appen firar fem år och ligger fortsatt på topplistorna för familjeappar och har ladd?!

När karies tydligt ökade hos yngre skolbarn gick de 21 regionerna i Sveriges folktandvårdsförening ihop för ett gemensamt krafttag för att bryta den trenden. Det behövdes ett lättillgängligt verktyg. Initiativet blev en historisk digital satsning för svensk folkhälsa och nu fyller appen fem år.

Roligare vardagsrutin

Syftet med Rocka munnen var att göra en vardagsrutin till en rolig stund, som i sin tur uppmuntrar till goda munhälsovanor. Mer än var tredje barn mellan 6 och 9 år får inte hjälp av en vuxen att borsta tänderna och många familjer upplever att det blir tjat och konflikter kring tandborstningen, visar en undersökning som Sveriges folktandvårdsförening låtit göra.
– Många vårdnadshavare är inte medvetna om att barn behöver hjälp att borsta tänderna upp till cirka 12 år. Först då har de den finmotorik som behövs för att kunna borsta på rätt sätt, säger Anna Hellberg, hälsoinformatör på Folktandvården Gävleborg.

Senast ändrad: