Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Tobak


När man röker suger man i sig tusentals giftiga ämnen, tobak är vårt största enskilda folkhälsoproblem. Både rökning och snusning är en vana som man lär sig (den är inte medfödd) och det leder ofta till ett starkt långvarigt beroende.

Förutom att det leder till sjukdomar och sämre kondition så påverkar det även munhälsan negativt, ger missfärgade tänder, dålig andedräkt och tandlossning. Ändå är det vanligt att man börjar för att vara häftig eller snygg.

För att skydda unga personer från farorna med att använda tobak, finns en lag som säger att man inte får köpa tobak om man är under 18 år.

Prata om nikotin och tobak

Här finns fakta för dig som vill stötta ditt barn att säga nej till alla former av tobak. Varvat med kunskap finns också reflektionsfrågor som du kan lyfta med ditt barn. Målet är att ditt barn ska hitta sin egen inre motivation att säga nej och bli bättre rustad att stå emot grupptryck.

Det vita snuset

Det vita snuset har blivit allt mer populärt bland ungdomar. Lockande smaker lurar unga att tro att det är ofarligt, men produkten innehåller lika höga doser nikotin som annan tobak. Läs på om det vita snuset.

Lagstiftning som skyddar barn

Det är dags att vuxenvärlden hjälper unga att säga nej till ett onödigt nikotinberoende. 16 organisationer som jobbar för tobaksprevention uppmanar dig att skriva på för en lagstiftning som skyddar barn mot nikotinberoende. Skriv på för en lagstiftning som skyddar barn mot nikotinberoende idag. 

Tobaksavvänjning

Om du vill sluta använda tobaks- och nikotinprodukter kan du få stöd på olika sätt. Det finns verktyg till att bli tobaksfri genom evidensbaserat och standardiserat material.

Tobakshjälpen är ett behandlingsprogram som tar fem till sex veckor med uppföljning efter ett år. Under hela behandlingstiden får du stöd. Det behandlingsprogrammet erbjuds invånarna i Gävleborg som är 16 år och uppåt. Kontakt via länets Hälsotorg eller intresseanmälan via 1177.

Fler som kan hjälpa dig som vill sluta röka

  • Sluta röka linjen eller ring direkt till 020-48 00 00.
  • Tobaksavvänjning i grupp (digital via Skype) eller individuell tobaksavväjning. Kontakta Hälsotorget.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.