Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Tandblekning

Alla har sin egen grundfärg på tänderna, förutsättningarna för ett bra resultat med blekning kan variera mycket, rådfråga din tandläkare eller tandhygienist.

Metoder för blekning

Behandlingen kan utföras antingen hos tandläkare/tandhygienist eller så kan du göra det själv hemma. Det finns olika metoder och typer av blekmedel. Felaktig behandling kan ge skador både på tänder och tandkött.  

Viktiga förutsättningar

För att kunna bleka dina tänder gäller det att alla fyllningar är av god kvalitet. All karies (hål i tänderna), tandsten och eventuella ytliga beläggningar är åtgärdade och att tandköttet är friskt. Tänk på att fyllningar och konstgjorda kronor inte bleks.

Risker

Unga personers tänder har oftast större utrymme för nerver och blodkärl i relation till tanden i övrigt varför en blekning på ungdomar lättare kan ge upphov till ilningar och isningar, d v s tänderna blir känsliga för värme och kyla.

För ett hållbart resultat

Du bör undvika tobak, starkt färgad mat och dryck under och efter blekningen. Stärk tänderna med fluor under och efter avslutad behandling. Var noga med munhygienen.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.