Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Noll hål och ett coolt leende

1. Borsta tänderna morgon och kväll

Håll koll på tänder och tandkött! Det tar ett par minuter att borsta tänderna noga, känn efter med tungan, känns det rent? Borsta extra noga längst bak i munnen, kindtänderna är ofta gropiga och svåra att hålla rena. För att göra rent mellan tänderna behöver du tandtråd eller tandstickor.

2. Håll koll på tänder och tandkött!

Ta en ordentlig titt i spegeln och inspektera din mun då och då. Ibland kan karies synas som små bruna fläckar på tänderna. Ett friskt tandkött ska vara ljust rosa, om tandköttet är svullet och rött och blöder lätt kan det vara tecken på tandköttsinflammation, då är det extra viktigt att borsta rent.

Får du inte rent när du borstar blir tandköttet inflammerat, så för att få tandköttet friskt måste du hålla så rent som möjligt.

Nya tänder är extra känsliga för karies, de behöver extra koll, speciellt det första året efter att en ny tand kommit fram. Då är det viktigt att tillföra Fluor.

3. Låt tänderna vila

Småätande är en vanlig orsak till karies. Tänderna mår bäst av regelbundna måltider. De tycker inte om småätande. Mellan målen behöver tänderna ett par timmars vila från mat och dryck. Då hinner saliven göra sitt jobb och neutralisera de syror som bildas i munnen och orsakar karies.

4. Törstig!? Vatten är bäst.

Vatten är bäst för tänderna. Drick inte läsk, söt saft eller juice mellan målen.

5. Godis och läsk? Lördagsgodis!

Godis som slukas i ett nafs gör mindre skada i munnen än om man småäter lite då och då. Varje gång du stoppar något i munnen startar en syraattack som fräter på dina tänder.

Det är svårt att vara nyttig jämt, det är faktiskt bättre att vara mycket onyttig ibland i stället för lite onyttig ofta.

6. Besök oss regelbundet

Som kund hos oss får du kallelse till kostnadsfria undersökningar fram till 24 års ålder. Året du fyller 25 börjar du betala för din tandvård, då kan du teckna ett förmånligt frisktandvårdsavtal, som innebär att du vet vad din tandvård kommer att kosta.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.