Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

När tandvård blir sjukvård

Uppsökande tandvård

Du som är äldre eller funktionshindrad har möjlighet att få gratis besök av tandvårdspersonal. De gör en bedömning av din munhälsa, ger råd och informerar dig om rätt till nödvändig tandvård vid behov. Det är ett årligen återkommande erbjudande som det går att tacka ja eller nej till.  

Nödvändig tandvård och munhälsobedömning

Innebär att du får hjälp med tänder och munhåla så att du kan tugga och äta utan större problem. Även tandvård som lindrar smärta och obehag i munnen ingår.
Tillhör du någon av nedanstående grupper, har du rätt till munhälsobedömning och nödvändig tandvård. 

• Om du bor i särskilt boende.
• Om du bor i gruppboende. 
• Om du bor i det egna hemmet och är i behov av omvårdnad flera gånger/dag. 

Intyg behövs och utfärdas av enhetschefen på äldreboende/gruppboende, kommunens biståndshandläggare för det egna hemmet. Om du har några frågor, vänd dig till Beställarenheten i Gävle, tel: 026- 15 57 26 eller 15 58 20.

Avgiften är detsamma som vid läkarbesök. Högkostnads- och frikort gäller.

Folktandvården Gävleborg ansvarar för att alla som har rätt till och som tackat ja till en munhälsobedömning får en sådan varje år. Läs mer om uppsökande verksamhet och nödvändiga tandvården vi erbjuder på uppdrag av Region Gävleborg.

Tandvård som ett led i sjukdomsbehandling

Ibland kan tandvård vara en nödvändig del av en medicinsk behandling. Det kan till exempel röra sig om att åtgärda infektioner i käkområdet inför en cancerbehandling, men det finns även en mängd andra tillstånd som kan innebära att man har rätt till den här subventionerade formen av tandvård.

Medicinskt underlag krävs, kontakta din läkare.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.