Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Tändernas utvecklingsschema

De första tänderna

Ett barns tänder börjar utvecklas mycket tidigt under graviditeten. Samtidigt som mjölktänderna utvecklas börjar de permanenta tänderna bildas.
De första mjölktänderna kommer i regel när barnet är mellan 1/2 och 1 år gammalt. Då är det oftast någon av framtänderna som först blir synlig.
Därefter följer i tur och ordning de andra tänderna. När barnet är runt 2 år
brukar alla tjugo mjölktänderna vara på plats. Det dröjer sedan fyra år innan den första permanenta tanden kommer fram. Det är ”sexårstanden” – alltså den första kindtanden som brukar visa sig när barnet är ungefär 6 år. Snart är tandväxlingen igång och barnet börjar tappa sina mjölktänder för att ge plats åt de permanenta tänderna.

Tänder för hela livet

När de permanenta tänderna utvecklas trycker de på mjölktändernas rötter, så att dessa försvinner. Till slut sitter mjölktanden bara fast i tandköttet och faller lätt bort. Då får den permanenta tanden möjlighet att komma fram. Flickorna är i regel tidigare än pojkarna vad gäller tandväxlingen.
Framtänderna kommer oftast när barnet är mellan 6 och 9 år. Sedan kommer de andra tänderna allt eftersom. I 14-årsåldern ska det finnas fjorton tänder i varje käke.
Sist kommer den bakersta kindtanden eller ”visdomstanden”, vanligen mellan 18 och 26 år.

Stora variationer i tandutveckling

Det är viktigt att komma ihåg att det är stor skillnad när det gäller tand-utvecklingen. Det skiljer inte bara mellan flickor och pojkar, utan det kan även variera inom familjen.
Om du undrar över något som rör tandutvecklingen, är du alltid välkommen att fråga. Vi har stor erfarenhet av barntandvård och delar gärna med oss av vår kunskap.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.