Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Tandborstar och tandkräm

Borsta bort all plack

Plack är den tunna bakteriebeläggning som lägger sig som en hinna på tänder och tandkött. Det är dessutom den allra främsta orsaken till de två vanligaste tandsjukdomarna karies och tandlossning. För att du ska få en glad mun och friska tänder måste all plack bort. Det gör du själv i första hand med hjälp av tandborstning.

Rätt – inte ofta

Borsta tänderna morgon och kväll. Två gånger om dagen räcker – om du gör det på rätt sätt. Om du borstar felaktigt, trycker för hårt eller har en för hård tandborste kan tandköttet dra sig undan och blotta tandhalsen. Det kan innebära att du får obehagliga ilningar i tänderna.

Gnuggmetoden

Vinkla tandborsten snett mot tandköttet och gnugga försiktigt med små rörelser. Det är viktigt att det blir ordentligt rent vid tandköttskanten.
Du ska inte trycka tandborsten för hårt mot tänderna, då böjer du stråna och får sämre effekt. Dessutom slits tandborsten snabbt och stråna spretar åt alla håll. Det är stråtopparna som ska borsta bort placken. Gnugga varje tand med korta rörelser. Du ska bara föra tandborsten ett par millimeter fram och tillbaka.

Att välja tandborste

En bra tandborste är mjuk, spänstig och har ett ganska litet huvud. Mjukheten gör att varken tänder eller tandkött skadas, medan det lilla huvudet gör det möjligt att komma åt även längst in i munnen. Så unna dig en fräsch tandborste med jämna mellanrum!
Många undrar om en eltandborste är bättre än en vanlig tandborste. Eltandborstar rengör lika bra, eller lika dåligt, som vanliga tandborstar. Resultatet beror helt på dig som borstar. Möjligen är det roligare att rengöra tänderna med en eltandborste.

Vilken tandkräm  ska jag ta?

Det absolut viktigaste är att tandkrämen innehåller fluor – ett naturligt ämne som stärker tänderna. Vilket märke du väljer har mindre betydelse. Några tandkrämer anges ha speciella egenskaper som t ex mot känsliga tandhalsar, sköra slemhinnor eller plack- och tandstensbildning. Använd den fluortandkräm som du tycker bäst om. Rådgör med vår tandvårdspersonal om du har särskilda önskemål.

Sila skummet

Ett bra tips är att sila tandkrämsskummet mellan tänderna. Då kan fluoren fortsätta att verka en bra stund till.
När du borstat klart tar du bara lite vatten och blandar med skummet som redan finns i munnen. Sila blandningen mellan tänderna i ungefär en minut. Skölj inte efteråt!

Borsta barnens tänder

Redan när ett barn får sina första tänder är det bra att börja borsta dem med en mjuk tandborste. Alla barn som fått sin första tand behöver fluortandkräm (som en ärtstor klick) på tandborsten morgon och kväll.
En vuxen bör hjälpa barnet att borsta tänderna ända upp i 12-årsåldern.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.