Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Små barns tänder

Några råd till småbarnsföräldrar

Alla tänder som just kommit fram, både mjölktänder och permanenta, är käns-liga och får lätt hål. Du som förälder har då en viktig uppgift.
Hål i tänderna (karies) beror på att man ofta äter eller dricker sådant som innehåller socker och att man borstar tänderna fel eller inte alls.
Mjölktänder är viktiga för barnet att tugga med ända upp till 12 års ålder. De behövs också för att de permanenta tänderna lättare ska komma fram på rätt ställe.

Bra vanor:

• regelbundna måltider (frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag) från 1 år
• ingen söt mat eller dryck mellan måltiderna
• vatten som törstsläckare
• aldrig sött i nappflaskan

Om ditt barn vill äta sötsaker, är lördagsgodis en bra idé. Tänk på att även t ex kex och russin är söta och räknas som godis. Det finns sockerfria alternativ till tuggummi, tabletter, saft och läsk. Tänderna behöver vila mellan måltiderna och hela natten. Vatten släcker törsten allra bäst. Du som ammar då barnet fått tänder – försök att amma på regelbundna tider, eftersom även bröstmjölken är söt.

Alla barn behöver fluor

Redan när barnet får sina första tänder, bör man börja borsta dem med en mjuk tandborste för att hålla dem rena. Alla barn som fått sin första tand behöver fluortandkräm (som en ärtstor klick) på tandborsten morgon och kväll. Tandkrämens uppgift är bland annat att stärka tänderna med fluor. Efter råd från tandvårdspersonal kan extra fluor ges vid behov. Tillfällen då det är extra viktigt att tillsätta fluor är när de nya kindtänderna bryter fram. En vuxen bör hjälpa till att borsta barnets tänder ända upp i 12-årsåldern. Fråga gärna vår personal om du vill veta mer.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.