Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Plastning av tänder

Plastning förhindrar karies

När ditt barn kommer i 6-årsåldern börjar det tappa sina första tänder. Barnets 20 mjölktänder ska ersättas med 32 permanenta tänder. De nya tänderna har ofta gropiga och ojämna tuggytor och det kan vara svårt att hålla rent. Genom att blockera groparna (fissurerna) med plast kan man förhindra karies i tanden.

Missa inte tänder som är på gång

De första ”nya” tänderna som bryter fram är vanligtvis framtänderna i över- eller underkäken. Det är också då som de fyra nya kindtänderna, eller sexårs-tänderna som de också kallas, kommer fram längst bak i munnen. Sexårstanden kan vara gropig, den sitter långt bak i munnen och är ibland svår att komma åt. Det är lätt att man som förälder missar att det är en ny tand på väg. Du som förälder, bör vara extra noga med ditt barns munhygien när nya tänder är under frambrott.
Nästa stora kindtand kommer bakom sexårstanden, vanligtvis när ditt barn är 12 år. Samma sak gäller här – den kan då blockeras med plast för att minska risken för karies.

Enkel behandling

Sedan många år blockerar vi tänder med plast i förebyggande syfte hos så gott som alla barn här på Folktandvården. Det har medfört att många barn idag slipper laga sina permanenta tänder. När tandens hela tuggyta har brutit fram kan man utföra behandlingen som är både smärtfri och enkel. Den kan utföras av såväl tandläkare som tandsköterska och tandhygienist.

Så här går det till:

1. Tanden rengörs.
2. Tuggytan behandlas med en svag syra för att plasten ska fästa.
3. Tanden spolas ren med vatten och torrläggs. Man lägger bomullsrullar runt tanden för att vara säker på att hålla tanden fri från saliv.
4. Groparna fylls ut med ett tunt lager plast. Med hjälp av en speciell lampa får man plasten att stelna.
Plasten försvårar för bakterier att få fäste på tanden. Blockeringen ger ett långvarigt skydd och tar bara några minuter att utföra. Barnen brukar tycka att det går bra. Ofta klarar de av att plasta ett par tänder vid samma tillfälle.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.