Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Mjölktänder

De första tänderna

Ditt barns tänder börjar utvecklas redan mycket tidigt under graviditeten. Det dröjer tills barnet är mellan 6 och 8 månader innan de första tänderna kommer fram i munnen. Det är dock inte ovanligt att det dröjer ytterligare några månader. Först om ingen tand blivit synlig trots att barnet blivit 1 år är det dags att rådfråga tandläkaren. Det händer också ibland att tänder kommer tidigare än normalt. I mycket ovanliga fall kan det till och med hända att barn föds med sin första tand synlig i munnen.

Först brukar framtänderna i underkäken synas och därefter motsvarande i överkäken. Så småningom kan man även se kindtänder och hörntänder. När ditt barn fyller 3 år har förmodligen de flesta av de 20 mjölktänderna kommit fram.
Mjölktänder är viktiga för barnet att tugga med ända upp till 12-årsålder. De är också viktiga för att de nya, permanenta tänderna lättare ska komma fram på rätt ställe.

Börja borsta tidigt – använd fluortandkräm

Redan när barnet får sina första tänder bör du som förälder börja borsta dem med en mjuk tandborste, dels för att hålla dem rena och dels för att stärka dem genom att tillföra fluor. Använd en fluortandkräm till en mängd motsvarande en ärtas storlek på tandborsten. Borsta tänderna både morgon och kväll. Efter råd från tandvårdspersonal kan fluortabletter ges vid behov.

Borsta själv?

I början är det inte rengöringen som är det allra viktigaste – mera att barnet vänjer sig vid att ta fram tandborsten vid bestämda tider varje dag. Att barnet självt får borsta kan efter hand kombineras med att en vuxen borstar – före eller efter.
En vuxen bör fortsätta borsta barnets tänder ända upp i 12-årsåldern. Anledningen är helt enkelt att intresset och förmågan att utföra små handrörelser inte är helt utvecklade.

Första besöket

När barnet är i 2-3-årsåldern blir du som förälder inbjuden till ett första besök hos oss på Folktandvården. Då görs en allmän undersökning och vi räknar de tänder som redan kommit fram. Det är viktigt att barnet får en positiv upplevelse av besöket, därför kan det vara bra att prata om undersökningen som något roligt och spännande.
Vi berättar gärna mer om barnens första tänder.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.