Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Från risgryn till visdom

Bra munhälsa, regelbundna måltider – inga hål

Det finns alltid bakterier i munnen som kan orsaka hål i tänderna (karies). Alla tänder som just kommit fram är dessutom extra känsliga för karies. Om det blir hål eller inte beror främst på ditt barns matvanor. När barnet äter något börjar bakterierna bilda syror som angriper tänderna. Saliven är tändernas främsta försvar eftersom den späder ut syran. Det blir balans mellan angrepp och försvar genom att undvika småätande och vara noggrann med tandborstning. Genom att följa matklockan (se bilden) är det lättare att hjälpa ditt barn till bra matvanor.

Varför behövs fluor?

Fluor stärker emaljytan på tanden. Genom fluortillförsel får tanden extra motståndskraft mot karies. Det enklaste sättet att tillföra fluor är att använda fluortandkräm.

Tandborstning och fluor

Redan när barnet får sina första tänder ska du börja borsta tänderna med en mjuk tandborste och fluortandkräm. Lägg en klick av fluortandkrämen motsvarande barnets lillfingernagel på tandborsten och borsta morgon och kväll. Hjälp ditt barn med tandborstningen. Oftast är det inte förrän vid 10-12-årsåldern som ditt barn kan borsta tänderna själv med rätt teknik.

Rätt

Fel

 

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.