Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Blåsor i munnen och munsår

Blåsor i munnen

Irritationer i form av blåsor och sår i munnen kan uppstå i samband med virusinfektion. Det kan ibland även uppstå utan känd orsak.

En del personer drabbas återkommande av mycket smärtsamma blåsor och sår (afte). Särskilt på läpparnas insida och längs tungranden. Ibland uppstår sår som följd av skav från tänderna, fyllningar och proteser eller annan mekanisk påverkan t ex vid för kraftig tandborstning. I allmänhet är blåsor i munhålan ofarliga och läker ut på någon vecka. Det är viktigt med god munhygien.

Munsår/läppsår

Blåsor på och runt läpparna orsakas ofta av en infektion med herpesvirus. Infektionen kan finnas vilande i kroppen under lång tid utan att ge några besvär. I samband med t ex förkylning, menstruation, överansträngning eller solning kan infektionen utlösas. Många får munsår flera gånger per år.
Besvären börjar ofta som stickningar och klåda, fortsätter med rodnad, svullnad och knottror som övergår i blåsor. Blåsorna går ofta sönder och ger sår. Efter någon vecka brukar såren läka. Blåsorna och såren uppträder oftast på samma ställe varje gång.

Vid sår på läpparna och runt munnen kan man pröva receptfria medel.

Ring Folktandvården

• vid ofta återkommande svåra besvär.
• om besvären varar mer än två-tre veckor.
• om du under flera dagar i sträck inte klarar av din munhygien.
• vid skavsår av tandprotes eller vass tand.
• om tandköttet blir kraftigt inflammerat och gör ont.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.