Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Råd till dig med tandställning

Visst är det fantastiskt att det går att flytta tänder! Du är en av många som har fått möjlighet att bli fin i munnen med hjälp av en tandställning.

Ömhet som går över

Det är inte ovanligt att tänderna ömmar när du fått tandställning. Ömheten går över inom ca en vecka. Under behandlingen kommer du att känna av tänderna mer, tex när du tuggar och när du nyligen spänt tandställningen. Det är helt normalt.

Skavsår

Ibland skaver tandställningen. Då kan det hjälpa att sätta vax på den. Vaxet får du av din tandläkare eller tandsköterska. Om du får sår på insidan av kinden eller läppen - hör av dig till oss.

Karies och tandköttsinflammation

Det är svårare att borsta tänderna riktigt rena när du har tandställning. Det innebär att risken för karies (hål i tänderna) och tandkötts- inflammationer ökar. Därför är det viktigt att du borstar tänderna noga. Speciellt viktigt är det kring fästena för tandställningen.

Vad kan du äta?

Tandställningen sitter fast och klarar normal tuggning. Du kan äta det mesta. Men den tål inte sega saker, som tuggummi, kola eller karameller. Om du äter sådant kan tandställningen lossna och trådarna böjas, så att de skadar tänder, tandkött eller andra delar av munnen.

Tänk på att ju oftare tandställningen går sönder, desto längre tid tar behandlingen.

Om tandställningen går sönder

Om din tandställning skulle lossna eller gå sönder hör av dig på en gång. Det är viktigt att du själv inte försöker laga den. Kontakta i stället oss så hjälper vi dig.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.