Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Behandling med fast tandställning

När du satt in en fast tandställning för att reglera dina tänder finns det några saker som du behöver tänka på. Munhygienen är alltid viktig, men den är extra viktig när du har tandställning.

Bakterier får lättare fäste

Nu när du har tandställning finns det fler ställen på tänderna som bakterier kan fastna. Om dessa ligger kvar på tänderna så är det risk att det blir hål. Ser vi att det börjar bli risk för detta, så kan behandlingen avbrytas fast du inte är färdigbehandlad.

Whitespots/kritkaries är första tecknet

Bild på tänder med whitespots

Risken för hål ökar också om du äter godis, dricker läsk, energidryck, juice eller saft mellan måltiderna. Tänk även på att sockerfria drycker, som Zero-produkter, fräter på tänderna. Om tandborstning och kostråd inte följs kan du få whitespots/kritkaries på tänderna, se bilden  

Lägg extra tid på tandborstningen

Det krävs att du lägger ner extra tid på tandborstningen nu när du har tandställning.

Du behöver:

  • Borsta tänderna noga två gånger om dagen med fluortandkräm.
  • Skölja munnen med fluoridsköljning en gång om dagen.
  • Använda små borstar för att göra rent vid fästen och under tråden där det är svårt att komma åt.

Varning för segt, kladdigt och hårt!

Segt och kladdigt godis, sportbars, hårtbröd, morötter eller nötter fastnar lätt i din tandställning och kan göra att den lossnar. Undvik sega saker och dela eller skär hårda saker i mindre bitar, istället för att bita av med tänderna.

Ett leende som håller hela livet

Följ våra råd och tips, så kommer din mun vara frisk, dina tänder klara behandlingen och ett leende som håller hela livet! I filmerna nedan får du tips på hur du borstar rätt med får tandborste, använder mellanrumsborste och sköljer med munskölj. Ladda också ner vårt informationsblad om behandling av fast tandställning (pdf). Läs också vår råd till dig med tandställning.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.