Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Att tänka på efter tandblekning

Hoppas du är nöjd med resultatet av din tandblekning!

Det är viktigt att komma ihåg att alla har en egen grundfärg på sina tänder, vissa har vitare och andra gulare. Det är naturligt att tänderna ändrar färg i takt med att vi åldras. Emaljens vithet mattas och blir mörkare. Det beror på att pulpan, hålrummet i tänderna som innehåller nerver och blodkärl, krymper med åren. Missfärgningarna kan också bero på att tänderna skadats t.ex. i samband med ett tandtrauma eller tagit åt sig av färg från tex. tobak och kaffe.

Hur bra man lyckas med en tandblekning beror till stor del på vad som orsakat missfärgningen. När vi bleker tänderna ser vi till att de blir ”överblekta”. Detta görs eftersom tänderna ofta återfår en något mörkare nyans efter en tid. Ju mörkare färg du haft från början, desto svårare är det att få ett varaktigt resultat av blekningen. Beroende på orsaken till missfärgningen kan en tand dessutom bli ojämnt blekt.

Omedelbart efter tandblekningen sker normalt en viss återgång i färgförändringen. Tandfärgen stabiliseras dock efter ca 2-6 veckor. Långtidsef- fekten av blekning är oftast god. Uppföljningar visar att 80 procent fortfarande har ett gott resultat efter 4 år och 40 procent efter 12 år.

Vita fyllningar samt kronor och broar av porslin påverkas inte av blekningsmedlen. Med anledning av detta kan fyllningar behöva bytas till nya med passande nyans. Detta bör dock ske tidigast två veckor efter avslutad tandblekningsbehandling.

Biverkningar

Tänderna kan till en början bli mer känsliga för isningar och tandköttet kan bli lite irriterat men det är besvär som normalt går över inom 24 till 48 timmar. Om du får dessa besvär, borsta försiktigt med en extra mjuk tandborste och skölj med 0,2 % fluoridsköljning.

Munhygien

Det är naturligtvis viktigt att du är fortsatt noga med din dagliga munhygien. Be din tandläkare eller tandhygienist om råd hur du ska göra. Skölj gärna med en 0,2 % fluoridsköljning, speciellt den första tiden efter blekningen. Undvik att använda tandkräm som har extra slipande effekt, som exempelvis specialtandkrämer för rökare.

Så undviker du nya missfärgningar

Undvik sådant som kan ge fläckar på tänderna, speciellt den första tiden efter blekningen. Tandytan kan missfärgas av exempelvis tobak, viss sorts mat (tex. blåbär och morötter) och dryck (tex. kaffe, te och rött vin). I samråd med ansvarig tandläkare kan behandlingen upprepas vid behov. Behandlingstiden är då kortare jämfört med den initiala behandlingen.

 

Att tänka på efter tandblekning (pdf)

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.