Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Att använda bettskena

En bettskena används för att spända käkmuskler lättare ska kunna slappna av vilket leder till minskad smärta och förbättrad käkfunktion.

En vanesak

Trots att bettskenan är gjord speciellt för dina tänder händer det att den ger vissa obehag i början. Den kan kännas stor och klumpig de första dygnen, en del upplever också att de blir torra i munnen medan andra får en ökad mängd saliv. Ovanan vid att använda skenan kan också göra att vissa tänder känns ömma, speciellt på morgonen. Obehagen är tillfälliga och brukar snart gå över när du vant dig vid bettskenan.

Om besvären inte försvinner - kontakta din tandläkare.

Bettjustering

När du tar ut bettskenan kan det hända att tänderna inte verkar passa ihop. Det är en naturlig följd av den avslappning som börjat i tuggmuskulaturen. Om besvären inte försvinner - kontakta din tandläkare.

Olika bettskenor

Det finns flera typer av bettskenor. Innan du stoppar bettskenan i munnen skall du alltid gapa maximalt, ca 3 fingrar om du kan det, och sedan bita ihop med tänderna, gapa upp igen och upprepa detta 3 ggr. Därefter sätt bettskena på plats på tänderna utan att bita ihop. Det är viktigt att du följer de råd som du har fått för just din bettskena.

Skötsel

Var noga med att rengöra bettskenan med tandborste och diskmedel eller tvål. Tandkräm repar bettskenan. Bettskenan bör förvaras fuktigt. Om det bildas tandsten på bettskenan, kan det oftast avlägsnas om bettskenan får ligga i en lösning av en matsked ättika i ett glas vatten under en dag. På kvällen kan du borsta bort tandstenen. Det är viktigt att du är noggrann med munhygienen när du använder din bettskena. Gör tänderna ordentligt rena både innan du sätter i bettskenan i munnen och efter att du tagit ut den.

 

Ladda ner behandlingsråd som PDF här.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.