Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Råd om egenvård vid muntorrhet


Åldrande i sig kan ge en torrare slemhinna men muntorrhet är också en vanlig biverkning av medicinering. Orsakerna till muntorrhet ska alltid utredas, men för att mildra besvären finns det några råd om egenvård som kan göra stör skillnad.

  1. Tillför fluorid! Skölj inte bort tandkrämen efter tandborstningen. Sila gärna skummet mellan tänderna någon halvminut och spotta ut
  2. Skölj dagligen med 0,2 % fluoridlösning. Är du väldigt torr i munnen skölj två gånger per dag. Det finns även fluorlösningar som är lite smörjande, vilket kan vara skönt vid större besvär.
  3. Det finns flera olika receptfria produkter på apoteket, de som är salivstimulerande och de som är smörjande. Prova dig fram!
  4. Drick och skölj munnen ofta med vatten.
  5. Tugga mycket, till exempel tuggummi och morötter. Undvik gärna sötsaker.

Har du frågor kring din munhälsa - kontakta Folktandvården.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.

Tandvård vid sjukdom

Ibland kan tandvård vara en nödvändig del av en medicinsk behandling. I dessa fall skriver den behandlande läkaren en remiss till tandvården. Då betalar du samma avgift som för sjukvård.

Tandvård & sjukdomsbehandling »

Råd om munhälsa till dig som är sjuk »

Äldre & funktionshindrade

Man har rätt att få sin tandhälsa bedömd och att få nödvändig tandvård utförd om man har ett omfattande behov av daglig service och omvårdnad och bor på sjukhem, äldreboende, i gruppboende eller i det egna hemmet.

Rättigheter & kostnader »