Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Äldre

God munhälsa höjer livskvaliteten

När man kommer upp i åren är det vanligt att många har flera fyllningar och tandersättningar. Även produktionen av saliv i munnen kan minska. Först och främst vill Folktandvården hjälpa till att bevara tänderna friska. Om det sedan inträffar något som försämrar munhälsan, kan vi hjälpa till att förbättra den eller att fördröja och lindra besvären.

Saliven gör stor nytta

Den skyddar och smörjer, rengör och läker. Med en minskad mängd saliv ökar risken för karies (hål i tänderna) och infektioner, som tandköttsinflammation och tandlossning. Det ökar också risken för muntorrhet, vilket i värsta fall kan påverka smaksinnet och förmågan att svälja och tala, samt öka risken för småsår och sprickor.

Orsakerna till muntorrhet

  • Mediciner
  • Sjukdomar
  • För lite vätskeintag
  • Rökning
  • Munandning
  • Understimulering och inaktivitet

Förebygg muntorrhet - följ våra enkla råd »

Munvård i vardagen

Genom att fortsätta med en bra munvårdsrutin i vardagen - själv eller tillsammans med vård och omsorgen i din närhet – förebygger och förbättrar du din munhälsa på lång sikt.

Tips på en enkel munvårdsrutin i vardagen

  1. Borsta tänderna två gånger om dagen med en mjuk tandborste och fluortandkräm.
  2. Gör rent mellan tänderna med tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste en gång varje dag.
  3. Du som är 65 år eller äldre rekommenderas att dagligen skölja munnen med 0,2 % fluoridlösning. Äter du tre olika mediciner eller fler så skölj gärna två gånger under dagen. 

Har du frågor kring din munhälsa - kontakta Folktandvården.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.

Tandvård vid sjukdom

Ibland kan tandvård vara en nödvändig del av en medicinsk behandling. I dessa fall skriver den behandlande läkaren en remiss till tandvården. Då betalar du samma avgift som för sjukvård.

Tandvård & sjukdomsbehandling »

Råd om munhälsa till dig som är sjuk »

Äldre & funktionshindrade

Man har rätt att få sin tandhälsa bedömd och att få nödvändig tandvård utförd om man har ett omfattande behov av daglig service och omvårdnad och bor på sjukhem, äldreboende, i gruppboende eller i det egna hemmet.

Rättigheter & kostnader »