När man kommer upp i åren är det vanligt att många har flera fyllningar och tandersättningar. Även produktionen av saliv i munnen kan minska. Först och främst vill Folktandvården hjälpa till att bevara tänderna friska. Om det sedan inträffar något som försämrar munhälsan, kan vi hjälpa till att förbättra den eller att fördröja och lindra besvären.
Saliven gör stor nytta
Den skyddar och smörjer, rengör och läker. Med en minskad mängd saliv ökar risken för karies (hål i tänderna) och infektioner, som tandköttsinflammation och tandlossning. Det ökar också risken för muntorrhet, vilket i värsta fall kan påverka smaksinnet och förmågan att svälja och tala, samt öka risken för småsår och sprickor.
Orsakerna till muntorrhet
- Mediciner
- Sjukdomar
- För lite vätskeintag
- Rökning
- Munandning
- Understimulering och inaktivitet
Förebygg muntorrhet - följ våra enkla råd »
Munvård i vardagen
Genom att fortsätta med en bra munvårdsrutin i vardagen - själv eller tillsammans med vård och omsorgen i din närhet – förebygger och förbättrar du din munhälsa på lång sikt.
Tips på en enkel munvårdsrutin i vardagen
- Borsta tänderna två gånger om dagen med en mjuk tandborste och fluortandkräm.
- Gör rent mellan tänderna med tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste en gång varje dag.
- Du som är 65 år eller äldre rekommenderas att dagligen skölja munnen med 0,2 % fluoridlösning. Äter du tre olika mediciner eller fler så skölj gärna två gånger under dagen.
Har du frågor kring din munhälsa - kontakta Folktandvården.