Oftast är det tobak du röker och sannolikt utsätter du dig för samma typ av hälsorisker som cigarettrökare.
Särskilt bland ungdomar har det blivit vanligt att röka vattenpipa. I andra året på gymnasiet säger sig mer än hälften ha rökt under det senaste året. Det ses som en social aktivitet, att röka tillsammans med andra.
Röker länge
En vattenpipesession kan pågå i 45-60 minuter, men ibland under flera timmar. Munstycket skickas från person till person. Många av ungdomarna vet inte om de har rökt en vattenpipa med nikotin eller inte. Men oftast är det så.
Mycket du får i dig
Många blir lurade av förpackningen, att det luktar och smakar frukt eller godis. Men enligt WHO ingår det i regel ändå nikotin i blandningen. Rökens innehåll liknar cigarettrök. Nikotinet orsakar beroende, kolmonoxiden ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och tjära innehåller många cancerframkallande ämnen. Studier visar att vattenpiperökning fördubblar risken för lungcancer, orsakar sjukdomar i andningsvägarna samt ökar risken för svår tandlossning. Problemet med vattenpipa är att det bildas mer rök och man oftast röker under lång tid. Men även om du tackar nej till rökningen men befinner dig i samma rum, så drabbas du av sidoröken. Det har visat sig att den passiva röken från en vattenpipesession gav fyra gånger högre nivåer av cancerframkallande ämnen, samt trettio gånger mer kolmonoxid än en enda cigarett.
Ett annat problem är att ungdomar som röker vattenpipa är mer benägna att även prova annan tobak, alkohol och narkotika.
Myt:
Vattenpiperökning är mindre farligt eftersom röken inte innehåller så mycket nikotin. Sanning: Vanligtvis röker man vattenpipa under längre tid än cigaretter, vilket ibland kan ge ett högre nikotinintag.
Myt:
Vattnet filtrerar bort farliga ämnen ur röken.Sanning: Röken förlorar mindre än fem procent av nikotinet i vattnet. Det finns även kolmonoxid, tjära, tungmetaller och andra cancerframkallande ämnen, ofta i höga halter.
Myt:
Vattenpiperöken är mild och len och därför mindre skadlig. Sanning: Frukt och sötning döljer smak och doft av obehagliga (och giftiga) ämnen i tobaksröken. Så vitt man vet är röken lika skadlig som annan rök som inhaleras.
Källa: Statens folkhälsoinstitut
Folktandvårdens arbete
När Folktandvården informerar om munhälsa i länets skolor informerar vi också om tobakens skadeverkningar och då också om vattenpipa. Folktandvården arbetar även aktivt med att implementera Tobaksfri Duo. Ett sätt att minska tobaksbruket bland barn och ungdomar i länet.
Fakta Tobaksfri Duo
En vuxen över 18 år skriver kontakt med elev i åk 6 om att vara tobaksfri under högstadiet. Det gäller all tobak, även vattenpipa.
Kontakt
Birgitta Enmark, tobakssamordnare Folktandvården Gävleborg
tfn 072 - 523 74 50.