Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Unik satsning inom Folktandvården Gävleborg ger specialister

Många regioner utanför storstäderna har svårt att rekrytera tandläkare i allmänhet och specialister i synnerhet. Region Gävleborg är inget undantag. Folktandvården Gävleborg har gjort en unik och offensiv lösning. 

 

Redan under våren kunde man med en specialistutbildning i egen regi examinera en specialisttandläkare i tandlossning, Christin Winter och nu examineras tre specialisttandläkare i tandreglering. Shirin Said, Sinan Dehrab och Elin Wijk heter den rykande färska trion..


En trio färska specialister: Sinan Dehrab, Shirin Said och Elin Wijk. Folktandvården Gävleborg har i helt egen regi utbildat specialister i tandreglering för att kunna hålla bra bemanning på specialisttandvården.

Sätt att rekrytera

Ingalill Feldmann, erfaren övertandläkare och odontologie doktor vid Specialisttandvården Tandreglering, Gävle har ansvarat för utbildningen och ser fler fördelar.
- Detta är vårt sätt att rekrytera och se till att vi kommer att ha specialisttandläkare även i framtiden. Om man vill att kliniken ska ha en verksamhet som ligger i framkant, ha förutsättningar att bedriva forskning och utveckling samtidigt som vårdåtagandet fullgörs är bemanning en nödvändighet. Vi är då också övertygade om att vi skapar en attraktiv arbetsmiljö, säger hon.  

Länets specialister som lärare

För att som tandläkare specialisera sig inom tandreglering krävs en treårig utbildning innehållande både teori och praktik. Kliniken där utbildningen bedrivs måste vara godkänd av Socialstyrelsen och den tandläkare som ansvarar för utbildningen vara disputerad.
Specialisttandvårdens tandregleringsspecialister har stått för stor del av den massiva teoretiska utbildningen som trion fått. Externa föreläsare, auktoriteter inom sina specialområden, har också bjudits in.

Barn och ungdomar har fått behandling

Utbildningen har pågått under tre år.  ST-tandläkarna, som de kallas under utbildningen, har under handledning behandlat patienter i Gävleborg.
- Patienterna har varit väl informerade om att de deltagit i en utbildningssituation och vi har bara fått positiv respons på detta från både barnen och ungdomarna och deras föräldrar, säger Ingalill Feldmann.Den offensiva satsningen applåderas och följs från många håll.

Folktandvården Gävleborg ser inte lösningen som en engångsföreteelse utan som en ny modell för att rekrytera specialister


Kontakt: Klinikchef Karin Apel Eriksson, 070-250 58 48.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.

Pressmaterial