Några elever går på jakt längs gatorna. De letar cigarettfimpar. När de hittar en tutar de med en tuta. För man ska ju tuta vid fara – och tobak är farligt.
Vecka 47 tutas det mer än vanligt. Då är det Tobaksfria veckan och det märks inte minst i skolvärlden. Rökrutorna på skolor försvann visserligen för 25 år sedan och rökningen minskar generellt. Men inte tillräckligt snabbt.
- Vi inom Folktandvården Gävleborg har och tar ett stort ansvar. Vi möter i vår vardag de flesta barn- och ungdomar i länet och vet vilka hälsoproblem tobak ger, säger munhälsoinformatör Anna Hellberg på Folktandvården Gävleborgs folkhälsofunktion.
Unik möjlighet att påverka
Under Tobaksfria veckan anordnar Folktandvården Gävleborg, tillsammans med andra aktörer, en rad aktiviteter för att synliggöra årets tema: kopplingen mellan tobak och hjärt- och kärlsjukdomar. Tuta mot tobak, till exempel.
- Elever går ut med sopsäck, handskar och munskydd och plockar fimpar. När en fimp hittas tutar man eftersom man ju ska tuta vid livsfara, säger Anna Hellberg.Allt förstås för att få igång elevernas tankar kring de allvarliga hälsoproblemen som rökning ger.
Tobaksutställning och TobaksfriDuo
- På en rad skolor har vi också en tobaksutställning och vi informerar i klasser tillsammans med skolsköterskor och folkhälsostrateg, säger Anna Hellberg. Bland annat om metoden TobaksfriDuo.
Folktandvården Gävleborg har av Region Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg och kommunerna fått ett samordningsansvar för TobaksfriDuo. I den erbjuds elever på högstadiet att bilda en duo tillsammans med en vuxen tobaksfri partner. Metoden finns i hela landet och är vetenskapligt beprövad.
Tobaksfria veckan är en del av det nationella arbetet Tobacco Endgame – ett rökfritt Sverige 2025.
Kontakt:
Anna Hellberg 026 – 53 11 69