När en del äldre har svårt att ta sig till tandvården, ja, då får tandvården komma till de äldre istället.”Framtidens tandvård” kallas ibland Folktandvården Gävleborgs nya satsning på en mobil enhet för tandvård.
Hudiksvall och Söderhamn är först i regionen med den mobila enheten.- En oerhört viktig satsning! Vårt uppdrag är att bidra till att hela befolkningen får tillgång till tandvård och då måste man ibland hitta speciallösningar. Vi bidrar till att den här gruppen sjuka äldre, och ibland även dementa, får bra livskvalitet, säger Maria Lönnbark, vd för Folktandvården Gävleborg.
Att ta sig till tandläkaren är för vissa äldre nästan omöjligt. Risken är stor att munhälsan, och därmed allmäntillståndet, försämras.
Ibland kan själva transporten i sig vara så stressande att patienten inte orkar med behandlingen. Färden till tandvården är också personalkrävande.
En mobil enhet förändrar situationen.
- Det här är både bra och roligt, säger Maria Söråker, som är tandhygienist, och Diana Pantiru, som är tandläkare.
Sedan september 2015 åker de ut till kommunernas 23 äldreboenden och undersöker, tar bort tandsten, lagar mm.
Bilen packas med borr på hjul, mobil tandläkarstol, salivsug och annan utrustning. Snart kommer också mobil röntgenutrustning att ingå.
I första hand behandlas sängliggande patienter, men även en del andra. Dessutom utbildas personalen på äldreboendena. I år kommer en mobil enhet att startas i Gävle. Även mobila enheter för asylboenden är på gång.
Om enheten uppskattas?
- En gammal farbror klädde upp sig och tog på sig sin finaste skjorta när han hörde att vi skulle komma, skrattar Maria Söråker.

Folktandvården Gävleborgs första mobila enhet för tandvård. Diana Pantiru och Maria Söråker har med sig all nödvändig utrusning på väg till ett äldreboende.

Sven-Olof Persson, 90 år pigg, får tänderna undersökta på äldreboendet Forsgården utanför Söderhamn av Diana Pantiru och Maria Söråker. Undersköterskan Anita Sundberg assisterar.