Folktandvården Gävleborg, där Frisktandvårdsavtal infördes för sju år sedan, har länge anat att avtalen uppfattas positivt av patienter.En ny avhandling, vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, visar nu att patienter som väljer Frisktandvård upplever en bättre kontroll över både tandhälsan och pengarna – och att de dessutom har en chans att få friskare tänder.
- Vi ser en ökning av antalet Frisktandvårdsavtal i Gävleborg och då är det extra glädjande med resultaten från den här avhandlingen, säger Maria Lönnbark, vd för Folktandvården Gävleborg, där föregångaren ”abonnemangsavtal” fanns redan 1999.
Frisktandvård sedan 2007
När Frisktandvård sedan allmänt infördes 2007 var det för att få fler att gå regelbundet till tandvården. Det långsiktiga syftet med reformen är att förbättra tandhälsan i Sverige, och minska kostnaderna för både individ och samhälle för att bidra till förbättrad välfärd. Avtalet innebär att man betalar ett fast pris i tre år och också får ett individuellt program för egenvården. Folktandvården Gävleborg har jobbat hårt för att sprida avtalen i Hälsingland och Gästrikland.
Avhandling undersökt reformens effekter
- Avhandlingen har undersökt några av reformens effekter i Västra Götalandsregionen. Jag ser den som ett kvitto på det vi upplevt även här i Gävleborg, säger Maria Lönnbark. I avhandlingen har man har jämfört den upplevda och den faktiska tandhälsan, mätt som karies, hos patienter med avtal och patienter som betalat tandvården enligt den gamla modellen. Resultatet var tydligt.
Sex år efter att den nya betalningsmodellen införts såg man att traditionellt betalande patienter hade 50 procent högre risk för karies än de som betalat enligt Frisktandvårdsmodellen – även sedan andra påverkande faktorer vägts in.Maria Lönnbark säger: - Resultatet visar dessutom att Frisktandvård bidrar till att öka patienternas känsla av trygghet och kontroll, både över sin tandvård och över kostnaderna. Det är jätteviktigt! Vi inom Folktandvården Gävleborg stärks nu i vår tro att det här är bra för våra patienter.
Charlotte Andrén Andås, doktorand vid institutionen för odontologi, Sahlgrenska akademin, och legitimerad tandläkare, ligger bakom studien som gjordes på 6 000 människor.
Mer information
Pressmeddelandet grundar sig på en studie gjord på Sahlgrenska akademin i Göteborg av Charlotte Andrén Andås.
Läs mer mer om studien här »
Om Folktandvården Gävleborg: Maria Lönnbark, 070 - 219 83 23
Om avhandlingen: Charlotte Andrén Andås, 031 – 786 31 25.
charlotte.andren-andas@odontologi.gu.se.