Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Tandborstapp fyller fem år – hjälper tusentals barn varje dag

Det blev en succé och Folktandvården når dagligen hundratusentals tänder via ett digitalt format.

I maj 2018 lanserade Folktandvården Sverige en gratis nyttoapp för barn – Rocka munnen. Syftet var att barn och föräldrar skulle få hjälp med den dagliga tandborstningen. Appen firar fem år och ligger fortsatt på topplistorna för familjeappar och har laddats ner nära 650 000 gånger.

När karies tydligt ökade hos yngre skolbarn gick de 21 regionerna i Sveriges folktandvårdsförening ihop för ett gemensamt krafttag för att bryta den trenden. Det behövdes ett lättillgängligt verktyg. Initiativet blev en historisk digital satsning för svensk folkhälsa och nu fyller appen fem år.

Roligare vardagsrutin

 Syftet med Rocka munnen var att göra en vardagsrutin till en rolig stund, som i sin tur uppmuntrar till goda munhälsovanor. Mer än var tredje barn mellan 6 och 9 år får inte hjälp av en vuxen att borsta tänderna och många familjer upplever att det blir tjat och konflikter kring tandborstningen, visar en undersökning som Sveriges folktandvårdsförening låtit göra.

– Många vårdnadshavare är inte medvetna om att barn behöver hjälp att borsta tänderna upp till cirka 12 år. Först då har de den finmotorik som behövs för att kunna borsta på rätt sätt, säger Anna Hellberg, hälsoinformatör på Folktandvården Gävleborg.

Når hundratusentals tänder varje dag

Det blev en succé och Folktandvården når dagligen hundratusentals tänder via ett digitalt format. Rocka munnen är nu uppe i 650 000 nedladdningar och får månadsvis en strid ström av positiva vittnesmål från tidigare förtvivlade vårdnadshavare som tampades med tandborstningen. Och det är just där som Rocka munnen kommer in som en räddande hand. Eller som en förälder som har laddat ner appen uttrycker det:

– ”Härligt spel som gör en av de mest tjafsiga stunderna på dagen lite lättare! Jag kan verkligen rekommendera spelet till alla med barn”.

Folktandvårdens historia, som började den 25 maj 1938 då riksdagen beslutade att införa en offentlig folktandvård, innehåller många bevis på hur man framgångsrikt har förändrat och förbättrat tandhälsan i Sverige. Där Rocka munnen är ett av alla initiativ. Appen finns att ladda ner gratis där spel och appar finns.

Kontakt

Anna Hellberg
Hälsoinformatör
mobil 072-204 44 24

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.

Pressbilder