Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Succé för tandvårdstrailern

Folktandvården Gävleborgs tandvårdstrailer gör nu sitt andra stopp. Efter att ha varit två veckor i Ramsjö parkerar den nu tre veckor i Los. Resultatet så här långt? Succé.

Anneli Hjert är enhetschef inom äldreomsorgen i Ramsjö. Hon, hennes kollegor och framförallt de boende på vård- och omsorgsboendet Nyhem i Ramsjö var därför först att ta del av Folktandvården Gävleborgs stora satsning.


Arbete i trailern- För många på vårt boende är det svårt och jobbigt att ta sig till tandläkaren i Ljusdal. Det här blev mycket enklare, säger Anneli Hjert. Vi upplever att den fungerat väldigt bra och är tacksamma för den här satsningen. I och med att tandvårdstrailern stod uppställd många dagar i rad blev tiden kort mellan undersökning och behandling.


Tandläkaren Farah Al-Saffar Bäckgren i Ljusdal är en av dem som arbetat i trailern.- Det är viktigt att behandlingen blir effektiv och att spara på patienternas ork, särskilt om de är gamla och kanske sjuka. Eftersom trailern står nära deras boende slipper de den ibland jobbiga transporten in till vår ordinarie klinik.


Till den rullande kliniken tar det bara några minuter att ta sig. Där inne väntar ett enda behandlingsrum – med stark personalstyrka.


- Det gör det väldigt lugnt här inne. Behandlingsrummet är precis lika bra som på en vanlig klinik, ja, nästan bättre. Rummet är utrustat med den modernaste behandlingsstolen som dessutom är anpassad för äldre. Det känns fint att vi verkligen är ett helt team, med tandsköterska, tandhygienist och tandläkare, som arbetar koncentrerat med patienten, säger Farah Al-Saffar Bäckgren.


Nästa stopp Bjuråker

Efter de två inledande stoppen i Ramsjö och Los, båda i Ljusdals kommun, väntar det tredje stoppet i Bjuråker i Hudiksvalls kommun senare i vinter. Trailern bemannas av personal från ordinarie folktandvårdsklinik i området den står uppställd. Projektet pågår till i juni då det ska utvärderas för att se hur tandvårdstrailern ska utnyttjas på bästa sätt.


Folktandvården Gävleborgs projektledare Anna Hammarström ser flera fördelar.- Det går ganska lätt att fylla på med en ny patient om det uppstår en lucka. För äldre som är sjuka kan dagsformen variera kraftigt. Vissa dagar fungerar helt enkelt inte en inplanerad tid. Eftersom trailern står nära boendet kan vi då vid sena återbud med hjälp av personalen på boendet plocka in någon annan med kort varsel.
Hon konstaterar att syftet med trailern är en stor satsning på äldre och på landsbygden och menar att det gått extremt bra - trots att hon och hennes kollegor hade räknat med en rejäl inkörningsperiod.Eller för att citera tandläkare Farah Al-Saffar Bäckgren:
- Det rullar på fast det står stilla…

Kontaktuppgifter
Anna Hammarström, projektledare, mobil 070-542 27 30.
Ann-Christine Larsson Bolle, VD, mobil 072-201 48 80.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.

Pressbilder

Här kan du ladda ner högupplösta bilder:

Arbete i trailern

Trailer bild 1

Trailer bild 2