En 11 meter lång och 13 ton tung tandvårdstrailer med både behandlingsrum, väntrum och personalutrymme börjar i januari turnera runt till olika platser i Hälsingland och Gästrikland.
Det är Folktandvården Gävleborgs senaste satsning på äldre och patienter som har svårt att ta sig till de ordinarie klinikerna av olika anledningar.
Folktandvården Gävleborgs vd Ann-Christine Larsson Bolle förklarar bakgrunden:
- Vårt uppdrag är ju att se till att alla invånare, oavsett var man bor i länet, garanteras bra och lika tandvård. Det är en utmaning. Den mobila tandvårdstrailern kommer att betyda mycket i det arbetet, inte minst för att underlätta för patienter på boenden i mindre samhällen.

Lättare att ta sig till tandvården
Tanken är att den under någon eller några veckor placeras nära till exempel äldreboenden, så att de som har svårt att ta sig långt lättare kan få hjälp.
- Vi som arbetar med tandvård dagligen vet vilket lidande inte minst äldre kan drabbas av när de av olika anledningar förlorar kontakten med tandvården. Därför är en sådan här stor satsning oerhört viktig, säger Larsson Bolle.
En tandhygienist som arbetat med mobil tandvård har anställts för att sköta samordningen mellan boenden och klinikerna. Kliniken närmast den plats där tandvårdstrailern står uppställd bemannar den.
Projektledaren Anna Hammarström berättar att de första kontakterna med olika former av boenden har varit enormt positiva.
- Vi märker att de vill det här lika mycket som vi vill det. I tandvårdstrailern kan vi i princip göra allt man kan göra på en vanlig klinik och jag är verkligen imponerad över hur genomtänkt den är, säger hon.
Hon räknar med att trailern vissa tider även kommer att kunna användas för andra grupper. Kanske för att erbjuda akuta tider eller andra planerade behandlingar.
Folktandvården Gävleborgs styrelseordförande Barry Gustafsson berättar att man länge studerat olika alternativ för att öka kapaciteten inom mobil tandvård.
- Folktandvården Stockholm skapade den här trailern men insåg snart att den inte fungerade så bra i en storstad. Den var för stor och det var krångligt med regler och med att hitta uppställningsplatser. Vi räknade på olika alternativ. Först erbjöds vi att hyra den men det landade till slut i att vi gav ett bud och fick köpa loss den, säger han och betonar.
- Människor bor där de bor och vår uppgift är att ge dem bästa möjliga tandvård och service. Det måste vara fokus. Vi kan inte, som privata alternativ kan, välja bort vissa patientgrupper för att de inte är lönsamma.
Första stopp för tandvårdstrailern blir Ramsjö och Los i Ljusdals kommun.
Fakta / Tandvårdstrailern
11 meter lång.
4 meter hög.
13 ton tung.
I den finns ett behandlingsrum, en steril, ett litet väntrum, personalutrymme och personaltoalett. Patientingången är bak i trailern. Den fungerar bra även för rullstol.
Välkomna på invigning av tandvårdstrailern
Var: Torsdag 12 december
Tid & plats: 09:00, Postplan i Ljusdal
På plats visar vi trailern och det finns möjlighet att träffa projektledare, styrelsens ordförande och VD.
För mer information kontakta:
Projektledare Anna Hammarström, 070-542 27 30
VD Ann-Christine Larsson Bolle, 072-201 48 80
Styrelseordförande Barry Gustafsson, 070-388 91 83