En stor majoritet, 92 procent, av befolkningen tycker att vården ska kräva rökstopp inför vissa operationer. Det framgår i den årliga nationella befolkningsundersökningen Vårdbarometern. Det gäller också för ingrepp i munnen.
Om man slutar röka fyra veckor innan operationen halveras risken för komplikationer.
- Det är också viktigt att inte röka efter operationen tills det är läkt eftersom sårläkningen förbättras avsevärt. Det beror på att rökare har lägre syrgashalt i kroppen, vilket gör att läkningsceller som fibroblaster, vita blodkroppar och benbildande celler inte fungerar lika bra, säger Mats Hallman, docent på Specialisttandvården Gävle sjukhus
Prognosen för tandimplantatbehandling påverkas negativt vid rökning, speciellt i överkäken och vid bentransplantat. En inte helt ovanlig komplikation runt implantat är inflammation runt implantatet (periimplantit). Periimplantit drabbar oftast rökare.
För många är det svårt att sluta röka utan hjälp. Det mest effektiva sättet att sluta röka är att kontakta en rökavvänjare i god tid innan en operation. Ett par besök behövs och sedan telefonkontakt en gång i veckan i sex veckor. Nikotinpreparat gör det också lättare att sluta röka och påverkar inte läkningen.
- Det är aldrig för sent att sluta röka. Ingen kirurg vill se sina patienter få komplikationer och därför vill vi informera om vikten med rökstopp, säger Mats Hallman.
Kontakt
Mats Hallman, docent och klinikchef, Specialisttandvården Gävle sjukhus,
070 - 148 26 87