Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Samarbete ger äldre bättre munhälsa

Bakgrunden är känd. Dålig munhälsa påverkar den allmänna hälsan, nutritionen och livskvalitén. Och många äldre får problem just med munhälsan. Orsakerna är många. Lagade och lappade tänder som är svåra att reparera, biverkningar som muntorrhet av mediciner, funktionshinder som försvårar munhygienen… De svårigheterna finns där – men en sak går att göra: Behålla kontakten med tandvården!

Behålla kontakten med tandvården
Alltför ofta tappar nämligen äldre kontakten med tandvården. Problemen riskerar växa i framtiden då människor lever allt längre. Detta ställer högre krav på både samhället, sjuk- och omvårdnadspersonal och tandvården.
I Söderhamns och Hudiksvalls kommuner kraftsamlade man kring utmaningen – och såg samarbete med Folktandvården Gävleborg som en lösning. Fluorsköljning i grupp på alla äldreboenden testades.

Fluorsköljning och utbildning
En första utvärdering vittnar om succé.
- En tandhygienist åkte ut till boenden och utbildade personalen om de äldres munhälsa, kariesproblematik och startade fluorsköljningen som personalen sedan fullföljde fem dagar i veckan varje vecka, berättar Annette West, utvecklingschef på Folktandvården Gävleborg.

Fluorstunderna upplevs av många som en trevlig stund. Lokalmedia som besökte boenden vittnade om många leenden kring fluorsköljningarna. Rubriken ”Skål!” ovanför en bild på skrattande damer med fluormuggar säger mycket.
- Och de äldre som inte klarar av att fluorskölja får hjälp genom att personalen svabbar munnen med en muntork indränkt i fluorlösning, säger Annette West.

Personalen på boendena gör ett fantastiskt jobb
Kontakten med tandvården gör också att problem upptäcks tidigare. Då är det lättare att nå målet att bevara det friska friskt.
- Äldre som löper större risk för ohälsa i munnen behöver komplettera den vanliga rekommenderade tandborstningen, två gånger per dag, med extra fluor. Det är också Socialstyrelsens rekommendation, säger Annette West.

Personalen på äldreboenden har ofta en hårt ansträngd arbetssituation. Deras motivation var därför en av de stora farhågorna inför samarbetet. 
- Men det visade sig inte vara något problem. Tvärtom har det varit roligt och personalen, enhetschefer och sjuksköterskor på alla boenden har varit väldigt positiva och gjort ett mycket bra jobb, säger Maria Söråker, tandhygienist som jobbar med sköljningarna. Jodå, personalen får också skölja om den vill.

Kontakt:
Annette West, utvecklingschef Folktandvården Gävleborg: Telefon 070-628 34 36, annette.west@regiongavleborg.se

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.