Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Samarbete förbättrar för barn

- Barnhälsovården och folktandvården satsar på gemensam utbildning

 

Alla som jobbar med små barn har ett gemensamt ansvar för barnets hälsa.
I Gävleborg arbetar vi med detta i ett unikt samarbete sedan två år.
Nu tar vi det ett steg till.
Den 16 november samlas 100 deltagare från barnhälsovården och folktandvården för en gemensam utbildningsdag i Gävle.
- Att samverka kring familjen och barnet är viktigt när man vill främja god hälsa och positiva hälsovanor, säger tandhygienist och samordnare Frida Persson på Folktandvården Gävleborgs Folkhälsofunktion, en av arrangörerna.
Hon kom nyligen från ett möte i Göteborg med landets munhälsostrateger och konstaterar att intresset för sättet att samverka i Gävleborg är stort.


Träffar familjen gemensamt
En nyckel i arbetssättet är bland annat att Folktandvården träffar barnen och familjen gemensamt med BVC-sköterskan på barnets ordinarie 10-månaders kontroll på BVC.
- Samverkan kring familjer på det här sättet leder till flera vinster, framförallt för  barnens hälsa men också för tandvården och barnhälsovården, säger Frida Persson.  Samarbetet gör det lättare att tidigt fånga upp barn som löper risk till ohälsa.
- Högskolan i Gävle gjorde en studie kring personalens syn på samarbetet och den gav många positiva svar bland personalen, både från tandvården och barnhälsovården vilket är jätteroligt, säger Frida Persson.

 
Mera effektivt
Många i personalen upplever att effektiviteten påverkats positivt av samverkan och att man får ett bra kunskapsutbyte. Studien visar att många föredrar att samverka på detta sätt.
- Den stora sammandragning vi gör ger det här samarbetet en ny dimension. Vi har många gemensamma risk- och friskfaktorer. Jag är jätteglad att vi nu får möjligheten att lära mer vid ett gemensamt tillfälle, säger Frida Persson.
Bland föreläsarna finns Helena Medic, dietist, Johanna Tell, medförfattare till boken Leva med barn, och Jeanette Ohlsson Carlborg, kulturkommunikatör.

Kontakt:
Anette West, chef för Folkhälsofunktionen, mob 070 – 628 34 36.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.