Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Ny forskning om jämlik vård

Trots att bettfel i stort förekommer lika ofta hos både flickor och pojkar ser man i vetenskapliga studier att fler flickor behandlas med tandställning.

Det kan finnas olika förklaringar till det. Är vissa bettfel ändå kraftigare hos flickor? Efterfrågar inte pojkar tandregleringsbehandling lika ofta? Bedömer tandläkaren olika? Eller är det helt enkelt så att flickor oftare tackar ja till att delta i vetenskapliga studier?

Tandregleringsspecialisterna Niels Ganzer, Kristina Johansson och Ingalill Feldmann samt ST-tandläkaren Stina Svensson har därför startat ett forskningsprojekt där könsfördelningen bland barn som får tandregleringsbehandling ska kartläggas. 


- Vi har unika förutsättningar för en sådan kartläggning här i Gävleborg, säger Niels Ganzer. En stor andel av barnen får sin tandvård hos folktandvården. Genom att samköra uppgifter med Svenskt Kvalitetsregister för Karies och Parodontit och data från Statistiska Centralbyrån kan vi få en helhetsbild av hur könsfördelningen ser ut. Skulle det visa sig att könsfördelningen är ojämn kan vi dessutom försöka att hitta förklaringar till det i geografiska fördelningen eller socioekonomiska bakgrunden.

 

Mer information om forskningsprojektet finns i FOUs projektdatabas:

https://www.researchweb.org/is/foucfug/project/270931

För mer information kontakta:

Marknads- & kommunikationschef Britta Schüllerquist, 070-398 38 02

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.

Pressbild