Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Mobil tandvård på äldreboende i Bollnäs

Tänk att bli så gammal och sjuk att man inte klarar att sköta sina tänder. Tänk att bli så gammal att man inte ens tar sig till tandläkaren. Tänk om det då fanns en mobil tandvårdsenhet…

Och det gör det faktiskt nu.

Folktandvården Gävleborg erbjuder de äldre på äldreboendet Karlslund i Bollnäs enklare tandvård på plats genom en mobil enhet i nära samarbete med omvårdnadspersonalen. En lösning som nu följs med intresse av andra äldreboenden.

- Vi ska värna om de äldre som oftast skött sin tandvård tidigare. Den ska inte raseras för att de flyttar till boende och, av olika anledningar, har svårt att komma till vår klinik, säger Karin Tyche Pettersson, klinikchef på Folktandvården Bollnäs.

Lösningen började som ett försök. Någon beskrev det då som att arbeta i fält när ett pelarbord blev datorbord och tandläkarstolen packades upp ur ett blått emballage – men alla gillade det. Nu finns därför tandhygienist på plats på äldreboendet varje onsdag förmiddag.

- Det är viktigt och anständigt att vård till äldre ska ske på liknande villkor som till andra. Det här innebär att de som inte kan flyttas enkelt ändå får tandvård. Behövs tandläkare skickar vi dit en sådan. En bonus är att det samtidigt sparar tid för personalen på äldreboendet, säger Karin Tyche Pettersson.

Kontakt: Karin Tyche Pettersson, klinikchef Folktandvården Bollnäs, mob 070-398 42 74.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.